Fotograf: Michael Probst/AP

Myndighet förbjuder blankning av skandalbolagets aktie – efter kursraset

Skandalbolaget Wirecard har rasat så mycket att nya blankningar stoppas.

Wirecards aktie rusade på Frankfurtbörsen under måndagsmorgonen efter att Tysklands finansinspektion Bafin utfärdat ett förbud mot att ingå korta positioner eller att utöka en sådan i bolagets aktie.

Förbudet gäller till och med 18 april 2019 och anledningen är att aktiens synnerligen svaga utveckling de senaste veckorna, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

"Utvecklingen utgör ett allvarligt hot mot marknadernas tillförlitlighet", skriver Bafin, som befarar så kallad "short squeeze", alltså att blankare snabbt måste köpa tillbaka sina aktier och således försätter aktiekursen i fritt fall.

Wirecard, som är en betaltjänstförmedlare, handlas på Frankfurtbörsen och inkluderas i huvudlistan Dax sedan september 2018, som en av de 30 mest handlade aktierna i Tyskland.

Börsraset, runt 40 procent i februari, utlöstes av att anställda i bolagets Singapore-filial manipulerat konton för att rapportera högre omsättning, något som rapporterades i press. Sedan dess har blankningsvolymen i Wirecard ökat markant.

Wirecards aktie rusade 8 procent på beskedet under måndagsmorgonen.

Hotas med stämning efter blankningsstoppet

Den tyska finansmyndigheten Bafin kan komma att stämmas av en brittisk hedgefond. Beslutet att förbjuda nya blankningar i det skandaldrabbade bolaget Wirecard öppnar för finansiella krav mot myndigheten, enligt hedgefondförvaltaren Crispin Odey.

Crispin Odeys hedgefond hade enligt Bloomberg News i slutet av januari en blankningsposition värd nära 132 miljoner dollar (cirka 1,2 miljarder kronor) i det tyska fintechbolaget. Aktien har under de senaste veckorna fallit kraftigt på Frankfurtbörsen, sedan en rad misstänkta oegentligheter inom bolaget avslöjats av Financial Times.

Bafins åtgärd hindrar investerare att ta nya kortpositioner i Wirecard fram till den 18 april, och existerande blankningar får inte heller utökas under perioden. Myndighetens motivering för det ovanliga stoppet är att aktiens utveckling utgör ett allvarligt hot mot marknadens tillförlitlighet.

Till Bloomberg News säger Crispin Odey att Bafin genom sitt agerande i praktiken går i god för att Wirecards anställda inte har ägnat sig åt någon brottslig verksamhet. Förvaltaren uppger också att han nu är mer engagerad i möjligheterna att dra Bafin inför rätta, än i fondens existerande Wirecardposition.

"Det är en mycket farlig sak de (Bafin reds anm) har valt att göra under helgen. /.../ Vi är väldigt förväntansfulla om vad vi kan kräva av Bafin", säger Crispin Odey.

Crispin Odeys bolag Odey Asset Management hade i april i fjol cirka 5 miljarder dollar under förvaltning.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST