Fotograf: Pexels

Flygbolag går i konkurs – svenska flygplatser drabbade när alla avgångar ställs in

Konkursvågen bland flygbolag skördar nytt offer. Brittiska Flybmi är senast att kasta in handduken.

I Sverige har flygbolaget haft fokus på att trafikera Norrköping-München samt Karlstad-Jönköping-Frankfurt. Internationellt har bolaget trafikerat 25 europeiska städer, uppger Norrköpings flygplats i ett pressmeddelande.

Enligt SVT har Flybmi varit verksamt sedan 1987 och i fjol flög cirka en halv miljon passagerare med bolaget.

Brexit anges som orsak till konkursen.

"Nuvarande handel och framtidsutsikter har också allvarligt påverkats av den osäkerhet som skapats av brexit-processen. Det har lett till att vi inte har lyckats säkra värdefulla flygkontrakt i Europa", säger flygbolagets talesperson enligt SVT.

Företaget är dock inte ensamt om att få ställa in betalningarna. I början av februari gick tyska Germania i konkurs och under förra året gick danska Primera Air samt Nextjet i konkurs. Internationellt är det också flera andra bolag som är finansiellt pressade.

Drabbade passagerare med planerade resor de närmaste dagarna hänvisas till tillfälligt flyg, rapporterar SVT. Flygbolaget uppmanar övriga att ta kontakt med sin bank för att stoppa betalningar som ännu inte genomförts.

"Det är såklart ett väldigt tråkigt besked", säger Norrköping Airports vd Ola Matsson i ett pressmeddelande.

"Vi ska bistå resenärerna med den information vi kan. Vår hemsida och facebooksida är uppdaterad med information som kan vara till nytta i det här läget", avslutar Ola Matsson.

Läs även: Det här var de största svenska konkurserna under 2018


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST