Fuckup Nights-grundaren Ebba Hallin Fotograf: Julia Delin

Så gick det till när publiksuccén Fuckup Nights själva "fuckade upp"

Att prata om sina karriärmisstag inför publik var upplägget för Fuckup Nights. Men efter succéstarten i Stockholm för fem år sedan är det nu nedlagt. Hur gick det till? Att låta ett event som drivs av två eldsjälar tas över av kommersiella krafter blev i sig en "fuckup".

Fuckup Nights drog igång i Stockholm med buller och bång i april 2014 och lyckades locka hundratals gäster till sina event på SUP46 och Hightech Building. Men nu är det knäpptyst sedan länge.

I dag inser den forna medgrundaren Ebba Hallin att det var ett misstag att inte säkra Fuckup Nights fortlevnad genom att låta nya eldsjälar ta över snarare än att låta produktionsbolaget Roxbury i samarbete med tidningen Shortcut göra det.

"Det var naivt av mig och min medgrundare Julia Frankenius att tro att det skulle fungera att lämna över till kommersiella krafter", säger hon.

Foto: Julia Delin

Allt började med att Ebba Hallin arbetade på inkubatorverksamheten vid Kinneviks Reach for Change och blev fullständigt golvad av en Fuckup Nights-dragning vid en konferens i San Francisco.

Efter att ha kontaktat den globala rörelsens centralorganisation i USA stod det klart att den saknade en representant i Nordeuropa.

Med planen att ägna fritiden åt att utveckla konceptet och som lön för mödan kraftigt utvidga sitt nätverk drog hon tillsammans med vännen Julia Frankenius igång Fuckup Nights Stockholm.

"En stor del av framgången består av att det är eldsjälar som har fått det att växa organiskt över världen."

Starten skedde i samma veva som hon via sin mentor vid investmentbolaget Creandum fick rådet att hoppa av Kinnevik för att starta eget.

"Jag ville bidra till att ändra synen i Sverige på att misslyckas och visa att man genom att våga prata om misslyckanden både själv kan gå stärkt ur det och stärka andra."


Foto: Julia Delin

Många av talarna kunde ofta känna sig osäkra på om de skulle bli hånade, men väl på scen blev publikens reaktion den motsatta.

"Publiken skrattade inte åt någon, utan skrattade igenkännande. Vi hade också DJ så det blev en afterwork med kul och familjär stämning."

På frågan om Sverige har råd med att vi inte delar med oss av varandras misslyckanden eftersom det kan göra att andra slipper begå samma misstag tror hon ändå att Sverige närmar sig USA.

"I USA betraktas misslyckanden inte som motsatsen till framgång, utan motsatsen till att försöka."

En starkt bidragande orsak är den entreprenörsvåg som väller fram över landet, enligt Ebba Hallin:

"Efter att framgångseuforin har lagt sig kommer en fas där entreprenörer berättar om misslyckanden. Det kommer bara att ta lite tid här, då traditionen kring entreprenörskap i Sverige är betydligt yngre än vad den är i USA."

Med inställningen att göra Fuckup Nights så anspråkslöst och kul som möjligt för att skapa maximalt genomslag minns hon än i dag hur hon som ovan talare nästan fick blackout när hon första gången ställde sig på scen inför 200 personer.

"Jag kunde inte förstå att så många kom och lyssnade på oss, men scenskräcken försvann allteftersom."

Ett annat starkt minne var när sångerskan och trendoraklet Emilia de Poret skulle tala och det kom många fler än de hade plats för – en eventorganisatörs mardröm.

Fotograf: Julia Delin

Så hur kunde Fuckup Night bli en "fuckup" i sig?

Vändningen kom när duon ville skapa utrymme för nya saker efter två år av den tidskrävande hobby som Fuckup Night innebar.

I praktiken innebar det att Ebba Hallin gick vidare med boken "F*ck ups och businessblunders – felsteg som framgångsrecept", medan Julia Frankenius gick från att pendla till att permanent flytta till Göteborg.

Läs mer: Glöm det ”perfekta livet” i sociala medier – hon lär oss att det är helt ok att fucka upp

"Vi försökte visserligen be om hjälp med marknadsföringen i sociala medier, men då hade vi redan börjat tänka på nästa steg i karriären."

Som en blixt från en klar himmel hörde produktionsbolaget Roxbury och tidningen Shortcut av sig och frågade om de fick ta över.

"De hade läst om konceptet och tajmingen med att vi ville göra något annat var ren slump."

Hon konstaterar att duon var tvungen att överväga om man skulle satsa på att utveckla Fuckup Nights till något ännu större eller att låta kommersiella krafter använda sina muskler för att ta konceptet till mer proffsiga nivåer.

De valde det senare och till en början kände de sig smått frustrerade när de märkte att Fuckup Nights inte förvaltades på det sätt som de hade hoppats på, men kom till slut till insikt om att har man väl lämnat något vidare får man släppa sitt kontrollbehov och acceptera det som sker.

Robert Westerbom som både driver Roxbury och systerbolaget Go Loyal och var medarrangör av Fuckup Nights bekräftar att eventet är så gott som nedlagt och att det var länge sedan det senaste hölls.

"Jag hade en idé om att kunna utöka kontaktnätet, men driver två bolag och kände att jag inte hade tid. Ibland hinner man inte allt, utan måste säga nej", säger han.

En bidragande orsak till att han släppte Fuckup Nights var att centralorganisationen ställde krav på minst ett event varannan månad.

"Det var inte hållbart. Men det går nog att tjäna pengar på Fuckup Nights då organisationen ger ok på att ta betalt för event i samband med att företag exempelvis håller konferenser", säger Robert Westerbom.

Inom tio år räknar Ebba Hallin med att det tack vare kommande generation har uppstått en motreaktion mot alla ideal att ständigt lyckas som vi pumpas med från sociala medier och annat.

"Jag tror att vi i framtiden kommer att få uppleva en ny kultur där ytan inte är lika tillrättalagd. Att det blir coolt att vara rå och sårbar. Jag tror att det också kommer att gälla för varumärken så att konsumenten enklare ska kunna identifiera sig med dem och också kräver transparens."

Men riktigt där är vi inte än. Som egna exempel på "fuckups" utanför Fuckup Nights svarar hon ungefär som när man nämner otålighet som sin sämsta egenskap under en anställningsintervju.

Då infinner sig frågan.

Hur ska Sverige kunna bli bättre på att tala om misslyckanden om en som verkligen slogs på barrikaderna för det själv drar sig för att göra det?


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.