Airbnb-tjänsten rann ut i sanden – nu är hon tillbaka med delningstjänst för designerklänningar

Med en medgrundare som valde att satsa på föräldraskapet och med ett jobb att sköta jämte bolaget Tophost blev Oksana Poliakova sönderstressad. Nu är hon tillbaka med skyhöga ambitioner för en uthyrningstjänst för designerklänningar. 

Kontrollera avtalet mellan dig och övriga grundare så att det omfattar oförutsedda händelser – och tro inte att du kan få full fart på verksamheten om du kör dagjobb parallellt.


Det är några viktiga lärdomar Oksana Poliakova dragit efter att hon inte såg någon annan lösning än att lägga ned Tophost.


Bolaget var en tjänst där människor som ville hyra ut via delningstjänsten Airbnb skulle få hjälp med allt runtomkring, som att ta bilder och att städa bostaden till att hantera överlämningen av nycklar.


Men skam den som ger sig. Oksana Poliakova är återigen på banan med ett bolag inom delningsekonomi: Wow Closet.


Företaget har redan en butik vid NK-passagen i Stockholm där Wow Closet hyr ut designerklänningar till bröllop och andra festliga tillfällen.


”Kläder är svårare att problematisera än bostäder då vi konsumenter köper så otroligt mycket kläder vi inte behöver. Det är inte hållbart för planeten.”

Drev bolag vid sidan av dagjobbet


Så var det då som gick snett med Tophost?


Affärsidén föddes då Oksana Poliakova och hennes blivande make skulle hyra ut lägenheten via Airbnb inför en New York-vistelse. 
Men de italienska studenterna som skulle hyra kunde inte komma till Sverige förrän dagen efter att paret skulle resa iväg.


Då det inte kändes säkert att gömma nyckeln upptäckte hon snart det inte fanns ett enda bolag som skötte allt runtomkring uthyrningen av bostäder via delningstjänster som Airbnb.

Läs även: Så skapar delningsekonomin en 'win-win' – fler jobb och bra för miljön


När Tophost drog igång visade det sig dock att marknaden inte var så stor i Sverige, då den är så hårt reglerad att de flesta bostadsrättsföreningar säger nej till att hyra ut.


Det visade sig också att ambitionen med hög kvalitet rent kostnadsmässigt var svårförenlig med en personalintensiv verksamhet.


”Tanken var att kunden bara skulle behöva säga till när lägenheten blev tillgänglig och därefter skulle Tophost ta hand om resten.”

Gick på knäna

Men då hon arbetade som investeringsanalytiker vid eljätten Fortum och drev Tophost på kvällar och helger samtidigt som medgrundaren blev mamma dröjde det bara ett år innan hon gick på knäna.


Då Oksana Poliakova insåg att hon inte visste hur situationen skulle hanteras samt att hon och medgrundaren aldrig hade tänkt på att diskutera oförutsedda händelser i avtalet blev hon snart sönderstressad.


När allt såg becksvart ut fick hon plötsligt möjlighet att låta Tophost gå upp i norsk-danska Keybutler, som med en stor investering från hotellkungen Petter Stordalen i ryggen ville storsatsa i Sverige.


Men samma problem som fällde Tophost fällde Keybutlers försök, och Sverige-satsningen skrotades efter ett halvår.


”Sverige är ingen bra marknad för Airbnb-relaterade tjänster. Ska du ens ha en chans att få den marknaden att fungera behöver du nog ha med dig en duktig pr-person som kan arbeta med att förändra samhällets syn på korttidsuthyrning av bostäder.”

Nya idén kom när hon skulle gifta sig


Då jag angående nya bolaget Wow Closet undrar om det inte är ett problem att galaklänningar knappast är något som används varje dag kontrar Oksana Poliakova med att bolaget hyr ut designerklänningar som passar alla typer av festligheter.


”Det jag och min nya medgrundare tydligt ser är att människor är mer benägna att hyra frackklänningar än exempelvis enklare cocktail-klänningar till events kopplade till jobbet, men vi tror att ett ökat hållbarhetsfokus förändrar det i framtiden.”


Affärsidén föddes när hon skulle gifta sig i hemlandet Ukraina samtidigt som hon arbetade med Fortum och Keybutler parallellt.


”Jag hade ingen möjlighet att planera bröllopet utan fick anlita en bröllopsplanerare, men däremot ordnade jag med klänningar åt mig, mamma och mina två systrar. Jag tyckte även att det var roligt att sköta stajlingen.”


Då hon jämförde tillgången på festklänningar i Kiev med Stockholm insåg hon att Sveriges huvudstad saknar ett större utbud, och att det som finns ofta är dyrt.

Flyttar snart till större lokaler

Wow Closet har dels finansierats genom egna insatser, dels genom ett mikrolån från Almi. 


Idag hyr bolaget inte bara ut designerklänningar, utan hjälper även till med hårstyling och speciella händelser som möhippor.
 Ett ytterligare ben är en coworking-verksamhet där makeupartister och stylister hyr in sig per timme.


I syfte att etablera en knutpunkt för allt som rör bröllop och fest flyttar Wow Closet ihop med några andra bolag till större lokaler vid Odenplan inom kort.


”Du ska kunna bli stajlad, välja klänningar, träffa bröllopsplanerare och till och med få hjälp att välja porslin och dekorationer.”


Då det gäller just biten med festklänningar har Wow Closet minst sagt storslagna ambitioner.


”Inom fyra–fem år hoppas vi att varje kvinna som behöver kläder till en fest ska överväga att hyra från The Wow Closet i stället för att köpa en ny klänning som endast kommer att användas en gång.”

Mer läsning: Ikea testar cirkulär affärsmodell – ska börja med möbeluthyrning