Tele 2:s vd Allison Kirkby är en av OMX30-cheferna i undersökningen. Fotograf: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT

Rapport: Norge och Finland har högst andel kvinnliga toppchefer i Norden – Sverige halkar efter

Sverige halkar efter de nordiska grannarna Norge och Finland när det gäller kvinnliga toppchefer, visar en ny rapport. Sämst är dock Danmark, där andelen kvinnliga vd:ar är noll. 

Det är det internationella rekryteringsbolaget Heidrick & Struggles som kartlagt demografiska data för de största börsbolagens toppchefer i 12 europeiska länder och USA.

Högst andel kvinnor på toppjobben, 8,2 procent, har Storbritannien som följs av Finland och Norge som båda har 8 procent. Sverige halkar efter med endast 6,2 procent kvinnliga chefer. I USA landar siffran på 6,9 procent.

Sämst i klassen är dock Danmark och Italien med noll procent kvinnor i vd-position.

”Undersökningen bekräftar att det fortfarande ligger en reell utmaning i att öka antalet kvinnor på toppchefsnivå och styrelseposter”, säger Jan N Lauridsen, verkställande partner för Heidrick & Struggles i Skandinavien.

I rapporten ser man också att de flesta befordringar sker internt – i Sverige tillsattes 70 procent av alla chefspositioner på den bakgrunden. Sverige har också den lägsta genomsnittsåldern på 53 år för en toppchef, medan genomsnittsåldern för alla länder i rapporten är 56 år.

Sammantaget är det endast en av 20 toppchefer i Europa och USA som är kvinnor.

”När endast en av 20 toppchefer är kvinnor, är det tydligt att det finns behov för en fokuserad insats för att främja jämställdheten på toppledarnivå”, säger Jan N Lauridsen.

”Och även om det har anställts kvinnliga vd:ar efter publiceringen av rapporten, så finns det fortfarande behov att öka insatsen eftersom det endast förändrar den totala andelen kvinnliga vd:ar marginellt.”

Om undersökningen:
Datan samlades in under våren/sommaren 2018 och baseras på toppchefer från företag på följande index: Danmark OMX Copenhagen 20, Finland OMX Helsingfors 25, Frankrike SBF 120, Tyskland DAX och MDAX, Italien FTSE MIB, Holland AEX, Norge OBX, Portugal PSI-20, Spanien IBEX 35, Sverige OMX Stockholm 30, Schweiz SMI Expanded, Storbritannien FTSE 100 och USA Fortune 100.

Hela rapporten ”Route to the Top” kan läsas här.

Fotnot: I en tidigare version av denna artikel hette det att Skandinavien har högst andel kvinnliga toppchefer, vilket dock inte stämmer.