Fotograf: Wikimedia Commons

Bill Gates: Klimatkrisen tacklas bättre med innovationer än förbud

Smarta affärsidéer är vägen framåt för att bekämpa klimatkrisen. Det är budskapet i Microsoft-grundaren Bill Gates årliga brev.

I sitt årliga brev skriver filantropen Bill Gates, vars stiftelse är världens största välgörare, om vad som oroar, inger hopp och förvånar honom för tillfället.

Han tar bland annat upp den snabba befolkningsökningen och urbaniseringen i världen. När trenden extrapoleras beräknas det behövas dubbelt så många byggnader år 2060. Det motsvarar ett helt New York City varje månad fram tills dess.

"Det är massor av cement och stål. Vi behöver hitta sätt att göra det utan att förvärra klimatförändringarna", skriver Gates.

Microsoft-grundaren betonar dock att tillverkningsindustrin långtifrån är de enda som släpper ut, och inte heller den största. Jordbruk svarar för 24 procent av växthusgaserna, enligt statistik från FN:s klimatpanel IPCC som han hänvisar till.

Utsläppen som kor står för var en aha-upplevelse för Bill Gates själv, skriver han i brevet.

"Poängen är att om vi ska lösa klimatkrisen, så måste vi komma nära noll utsläpp i allt som driver det – jordbruk, elektricitet, tillverkning, transport och byggnader. Jag väljer att kalla dessa fem områden de stora utmaningarna vad gäller klimatförändringar", skriver han.

Det är inte realistiskt att förvänta sig att folk plötsligt ska sluta flyga eller att sluta bygga fastigheter, enligt Gates. I många låg- och medelinkomstländer är boskap både en viktig källa till både näring och inkomster, påpekar han.

Han menar att del av lösningen istället är innovation som gör att vi kan fortsätta med sakerna utan att förstöra klimatet.

Beyond Meat, som säljer vegetariska, "blödande" hamburgare är exempel på innovation inom köttsubstitut. Bill Gates har gått in med pengar i hajpade bolaget som nyligen lanserades i Sverige.

Läs mer: Kändisarnas blödande veganburgare Beyond Meat till börsen

Microsoft-grundaren tacklar klimatförändringar både genom stiftelsen Bill and Melinda Gates foundation och fonden Breakthrough Energy Ventures, BEV. Den sistnämnda backas upp av gräddan av världens superrika, däribland Jeff Bezos, Richard Branson, Jack Ma, George Soros och Mark Zuckerberg.

BEV investerar i startups som bidrar till lösning på de fem stora utmaningarna som Gates beskriver i brevet.

Läs även: Här är bolagen som står redo att stilla svenskarnas växande klimatångest


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST