Fotograf: Mostphotos

Rapporterande mobilspelsbolaget säckar ihop totalt på börsen – har nu tappat 80% sedan kurstoppen

G5 Entertainment har gått från stekhet till iskall. Dagens rapport utlöste nytt kursras på 14 procent.

Mobilspelsbolaget G5 Entertainment har hamnat i rejäl onåd hos marknad sedan toppnoteringen på nära 600 kronor försommaren 2018. Frågestunden på onsdagens rapportpresentation bestod av noll frågor och på börsen backar G5 14 procent till 107 kronor.

Kursgrafen på fem års sikt visar aktiens uppgång och fall. Bildkälla: Infront.

Nyhetsbyrån Direkt har pratat med G5:s finanschef Stefan Wikstrand. Rörelseresultatet exklusive kostnader för användarförvärv sjönk 15 procent i det fjärde kvartalet till 115 miljoner kronor, jämfört med 136 miljoner motsvarande period året innan.

Varför sjönk det?

"I mångt och mycket är det ett tecken på hur forsknings- och utvecklingsavdelningen är bemannad. Det är ingen hemlighet att vi anställt rätt mycket folk de senaste åren för att förbättra och jobba vidare på befintliga spel och även nya spel. Det ligger även med en del avskrivningar, men vi har gjort en satsning och anställt för att fortsätta att bygga bolaget framåt och då får man en press på marginalsidan", säger Stefan Wikstrand.
G5:s kostnad för forskning och utveckling uppgick i kvartalet till 40 miljoner kronor (24).

"Utökningen av personalstyrkan har skett under rätt så lång tid men lite mer accentuerat under 2018. Vi har sett positiva tecken från det under hela vägen, ett utökat team på Mahjong Journey som har en fortsatt positiv trend, Homicide Squad börjar visa positiva tecken sedan andra kvartalet i fjol, så det finns absolut ljuspunkter. Och så har vi de nya spelen som kommer", säger Stefan Wikstrand.

Enligt onsdagens bokslut har G5 ett antal spel under utveckling för lansering under 2019. Bolaget kommer också under året starta nya spelprojekt med ambitionen att lansera dessa under 2020.

Enligt finanschefen siktar G5 på fyra spellanseringar under 2019 efter att bara ha släppt ett nytt spel 2018. Snittet för 2018 och 2019 väntas därmed bli fem nya spel, att jämföra med G5:s långsiktiga ambition att släppa två-tre spel per år. Två-tre nya spel är även vad bolaget siktar på för 2020.

Enligt rapporten förväntar sig G5 inte att nå nya intäktsrekord under första halvåret. Bolaget kommer fokusera mer på lönsamhet, men ökningen av FoU-kostnader kommer också att göra det svårt att leverera resultat i paritet med de som nåddes under första halvåret 2018.

Det G5 säger kan sammanfattas med att såväl intäkter som resultat det första halvåret 2019 bedöms bli lägre än det första halvåret 2018.

"Vi hade ett otroligt momentum redan från 2016 och 2017 som vi tog med oss in i 2018 där både det första och andra kvartalet var väldigt starkt. Sedan förändrades dynamiken lite och vi får förändra oss med den och anpassa efter det", säger Stefan Wikstrand.

Är det rimligt att anta att ni når högre intäkter och högre resultat det andra halvåret 2019, jämfört med samma period 2018?

"Första halvåret 2019 blir tufft, det är tuffa jämförelsetal. Men med det sagt så måste vi ha ambitionen att kunna leverera högre omsättning, men kanske i synnerhet högre resultat, under det andra halvåret", säger finanschefen.

Intäkterna det första halvåret 2018 var 768 miljoner kronor och under det andra halvåret 683 miljoner.

Rörelseresultatet det första halvåret 2018 var 99,5 miljoner och det andra halvåret 43,9 miljoner.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST