Fotograf: Mostphotos

Rapportspäckad tisdagsbörs – största vinnaren lyfter över 40%

Stockholmsbörsen handlades strax över nollstrecket vid lunchtid på tisdagen.

Utvecklingen var sämre än ledande Europaindex, som överlag noterades högre efter uppgifter om att politikerna på andra sidan Atlanten nått en preliminär överenskommelse om gränssäkerhet, som därmed kan innebära lättnad från ytterligare nedstängning av den amerikanska statsapparaten i slutet av veckan.

Utöver detta indikerade Vita huset på måndagen att ett handelsavtal mellan USA och Kina verkar närma sig i de pågående förhandlingarna i Peking.

Vid 13-tiden var OMXS30-indexet upp 0,1 procent till nivån 1.543, med drygt hälften av bolagen på plus. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till knappt 7 miljarder kronor. I Tyskland och Frankrike steg motsvarande index cirka 1,2 procent.

Bland Stockholmsbörsens storbolag agerade Autoliv draglok. Aktien steg klart mest, 3 procent upp, och hakade därmed på fordonskoncerner ute i Europa. Volvo hängde på och steg 1,1 procent.

Byggbolaget Skanska fortsatte vändningen uppåt 1,4 procent efter kvartalsbesvikelsen i förra veckan. Måndagens uppgång landade på 5,5 procent. Summerat är aktien därmed tillbaka på ungefär samma nivå som innan fredagens rapport.

I sektorn steg även JM, för dagen med knappt 3 procent. Storägaren Obos har ökat innehavet i bostadsutvecklaren till sammantaget över 20 procent, enligt ett flaggningsmeddelade.

Också Getinge steg. Aktien var upp 1,2 procent.

I botten på storbolagslistan återfinns Hexagon, 1,3 procent ner och Swedish Match, 1,2 procent ner.

Under förmiddagen kom det till marknadens kännedom att H&M-ägaren Stefan Persson återigen gjort en ny köpräd. Cirka 6 miljoner nya aktier har förvärvats i förra veckan. Det är i tillägg till förra veckans köp av ungefär 10 miljoner aktier. H&M var för dagen mest omsatt på Stockholmsbörsen och steg knappt 1 procent.

Bortom storbolagslistan var dagens raket specialistläkemedelsbolaget Moberg Pharma i täten. Aktien steg 36 procent efter att bolaget delgivit marknaden om försäljning av sin verksamhet för receptfria produkter för 1,4 miljarder kronor och rörande ett samarbete med Bayer för europeisk kommersialisering av MOB-015, ett preparat mot nagelsvamp.

Också Tethys Oil sköt i höjden efter att morgonens bokslut innehållit ett förslag om extra utdelning på 6 kr per aktie via inlösen, i tillägg till 2 kronor i ordinarie utdelning. Aktien rusade nästan 20 procent.

Oljebolaget International Petroleum Corporation (IPC) lyfte 12 procent efter att ha lämnat en stark kvartalsrapport och en offensiv produktionsprognos under morgonen.

Den sargade spelutvecklaren Starbreeze B-aktie steg drygt 5 procent efter att ha meddelat en överenskommelse med Otherside Entertainment om att sälja tillbaka förlagsrättigheterna för spelet System Shock 3 som en del i arbetet med rekonstruktion av bolaget.

I botten på breda listan finns kredithanteringsföretaget Hoist. Efter kravet från i höstas på skärpta riskvikter på förvärvade förfallna fordringar sänks avkastnings- och vinsttillväxtmålet. Aktien föll drygt 15 procent.

Nästan lika mycket ner var Eniro, som på måndagskvällen meddelade goodwill-nedskrivningar på över en halv miljard kronor. Aktien rasade 11 procent.

Trea från botten var biometrileverantören Precise Biometrics. Aktien var 10 procent ner efter att bolaget rapporterat nettoförlust på 15 miljoner kronor i fjärde kvartalet på nettoomsättningen 14 miljoner.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST