Fotograf: Youtube, Starbreeze press (montage)

Krisande Starbreeze säljer tillbaka spelrättigheter – aktien studsar upp

Rättigheterna för spelet System Shock köptes för 12 miljoner dollar 2017. Nu säljs de tillbaka till Otherside Entertainment.

Spelutvecklaren Starbreeze, som genomgår en rekonstruktion, har kommit överens med Otherside Entertainment om att sälja tillbaka förlagsrättigheterna för spelet System Shock 3 till Otherside. Starbreeze förväntar sig att få full ersättning för de kostnader som bolaget har haft i samband med utvecklingen av spelet.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Starbreeze förvärvade förlagsrättigheterna för System Shock 3 under 2017, en ursprunglig investering på 12 miljoner dollar. Bolaget har sedan dess delvis finansierat utvecklingen av spelet.

Enligt det initiala avtalet kunde Starbreeze återfå 120 procent av hela investeringen, inklusive marknadsföringskostnader. Efter att Starbreeze fått tillbaka hela investeringen skulle bolagets andel av intäkterna ha uppgått till 50 procent.

Läs även: Starbreeze höll inne med information samtidigt som vd:n sålde

"Att sälja tillbaka förlagsrättigheterna för System Shock 3 är den bästa lösningen för oss, men givetvis är det tråkigt att vi inte kan slutföra projektet med Otherside. System Shock 3 är en fantastisk titel utvecklad i samarbete med branchlegenden Warren Spector och jag ser fram emot att få se spelet när det släpps", kommenterar Mikael Nermark, tillförordnad vd för Starbreeze.

Starbreeze upprepar vidare att bolaget kommer att fokusera på kärnverksamheten - spelutveckling och förlagsverksamhet.

Starbreeze har fortsättningsvis förlagsrättigheterna för Psychonauts 2 och Ten Crowns.

Börsen reagerar positivt på nyheten. Aktien rusar omkring 20 procent i inledande handeln på tisdagen.

Läs även: Redeye sänker Starbreeze basvärde till 40 öre


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.