Fotograf: Arla

Oväntade vändningen i mjölkbråket: Arla lanserar havredryck

Efter flera års stridigheter med Oatly kommer nu Arlas egen variant av havremjölk.

I flera år har mejerijätten Arla och uppstickaren Oatly legat i fejd med varandra.

Havremjölkstillverkaren har hävdat att havrebaserad dryck skulle vara bättre för hälsan än komjölk – något som Arla starkt opponerat sig mot. 2015 vann lobbyorganisationen Svensk Mjölk mot Oatly i Marknadsdomstolen, vilket tvingade havrebolaget att sluta med vissa av sina annonser.

Läs även: Havremjölkstrenden exploderar i USA – svenska Oatly öppnar fabrik i New Jersey

Arla kom senare med en ny känga åt Oatly med kampanjen ”Bara mjölk smakar mjölk”. Men nu är det annat ljud i skällan – mejeribolaget lanserar nämligen sin egen mjölk- och havredryck.

Arla Laktosfri Mjölk- och havredryck består till hälften av mjölk och till hälften havredryck och är enligt bolaget självt ”perfekt för alla som vill testa nya spännande och hälsosamma produkter”. Produkten finns i tre varianter: original, till kaffe och med smak av choklad.

Arlas kategoriansvariga för mjölk på Arla Sverige, Kristina Hammerö, säger till Resumé att hon inte ser det som att Arla nu ger sig in på havre, utan menar att den egna produkten är ”en ny kategori”. Och hon är inte sugen på att förhålla sig till Oatly.

”Vi kör vårt race och skapar ett nytt segment genom en innovation eftersom inte inte anser att de alternativ som finns till mjölk är tillräckligt bra i dag”, säger hon till Resumé.

Mer läsning: Senaste numret av Veckans Affärers magasin innehåller en stor kartläggning av veganindustrin. Du som är prenumerant har tillgång till e-tidningen på Veckans Affärers premiumsajt Insights.

 

Prova Veckans Affärer Insights gratis i 30 dagarNyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.