Fotograf: Linus Sundahl/TT

Breda uppgångar inleder börsveckan – 25 storbolag på plus

Stockholmsbörsen har inlett den nya veckan på klart plus med 25 av aktierna inom OMXS30 i positivt territorium.

Utvecklingen var likartad på de större marknaderna i Europa efter att New York i fredags stängt på dagshögsta och en positiv utveckling noterats i Asien på morgonen. Marknaden hoppas på framsteg när Kina och USA återigen möts denna vecka.

Vid 12.45-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,8 procent till nivån 1.539. Aktier för drygt 6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike var de ledande indexen 0,6 till 0,9 procent högre.

Bolagsnyhetsflödet var tunt då rapportperioden på måndagen tar en tillfällig paus. Ett antal justerade rekommendationer och riktkurser satte sin prägel på enskilda aktiers kursutveckling.

Det svenska storbolagsindexet hämmades av Securitas, som sänkts till underperform av Jefferies. Säkerhetsbolagets aktie hittades 0,2 procent lägre. Bland defensiva bolag tappade Essity och Astra Zeneca 0,8 till 0,9 procent.

I storbolagstopp återfanns Skanska som ökade 3,8 procent efter fredagens rapporttapp. Flera analyshus har upprepat tidigare köprekommendationer efter bokslutssläppet.

Därutöver steg Kinaberoende Hexagon nära 2 procent. Inom cykliskt ökade vidare papper som Alfa Laval, Sandvik och Boliden 1,3 till 1,8 procent i det förbättrade riskklimatet.

Utanför indexet ökade Millicom omkring 2 procent. SEB Equities har höjt aktien till köp (behåll). Delägaren, investmentbolaget Kinnevik, steg 1,5 procent.

AAK stärktes nära 3 procent till 133:25 kronor. Handelsbanken Capital Markets har höjt aktien till öka (minska) och riktkursen till 140 kronor (130).

Dometic, som rapportklättrade drygt 15 procent i fredags, fortsatte upp mer än 4 procent. Ett antal höjda riktkurser och upprepade köprekommendationer har märkts, såsom från Pareto Securities och Danske Markets.

Ratos fortsatte ned nära 3 procent efter fredagens tunga utveckling. Investeringsbolagets aktie har sänkts till sälj av SEB och till minska av Kepler Cheuvreux.

Whiskytillverkaren Mackmyra föll 9 procent. Bolaget uppgav på fredagskvällen att det inte nått den försäljningsnivå som planerats. En ökning av omkostnader tynger resultat och kassaflöde i större utsträckning än planerat och just nu genomförs därför ett effektivitetsprogram.

Catena Medias vd Per Hellberg har köpt aktier i bolaget för drygt 4 miljoner kronor. Aktien steg drygt 3 procent.

Shamaran ökade 6,8 procent till 66,2 öre. Pareto Securities har återupptagit bevakning av bolaget med rekommendation köp och riktkurs 1 krona blankt.

I övrigt på rekommendationsfronten har Dagens Industri satt köp på Cloetta och aktien avancerade kring 4 procent. Börsveckan ger köpråd för Rejlers och Eolus och aktierna har klättrat nära 4 respektive uppemot 6 procent. Bygghemma backade däremot dryga 5 procent efter ett säljråd i samma tidning.

Dollarn handlades på en fortsatt hög nivå när fokus ligger på de stundande handelssamtalen mellan Kina och USA där parterna möts i Peking under veckan. Samtalen har startat på lägre nivå på måndagen medan USA:s finansminister Steven Mnuchin och handelsrepresentanten Robert Lighthizer väntas delta i förhandlingarna först på torsdag.

"Dollarn ser ut att vara i en köpbar, korrigerande återhämtning", skriver Morgan Stanley i ett marknadsbrev.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST