Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Superfredag på börsen: Kraftiga kursrörelser för flera rapportbolag

Stockholmsbörsen växlade på fredagen mellan plus och minus, där ett antal rapportbolag svarade för stora kursrörelser. 

Dometic och Vitrolife steg till väders, medan Skanska och Ratos tillhörde strykklassen.

Omkring klockan 13.20 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,2 procent till 1.527 och aktier för 6,9 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I övriga Europa var Frankfurts DAX-index ned 0,7 procent och CAC40 i Paris sjönk 0,3 procent.

Inom OMXS30 toppade Essity och Securitas, vars aktie rapportpressades på torsdagen. Carnegie har höjt sin rekommendation för bevakningsbolaget till köp från tidigare behåll.

Byggjätten Skanska var dagens mest handlade bolag. Aktien backade 7 procent, efter ett rörelseresultat för kvartalet på 2.383 miljoner kronor, att jämföra med förväntade 2.644 miljoner. Utdelningen sänks också kraftigt, från 8:25 till 6 kronor per aktie, vilket kan jämföras med väntade 8:35 kronor.

Bättre gick det för sektorkollegan Peab. Rörelsevinsten överträffade förhandstipsen medan orderingång och omsättning var lägre. Marknaden tog fasta på det positiva och handlade upp byggaktien 5,2 procent.

Dometic fick rejäl luft under vingarna efter sin kvartalssiffror och avancerade 18 procent. Rörelsevinsten exklusive engångsposter var klart över förväntan och Dometic tror på en positiv organisk tillväxt och en rörelsemarginal omkring 15 procent för 2019.

Vid en telefonkonferens efter rapporten var Dometics vd Juan Vargues optimistisk om bolagets utveckling. Han hänvisade bland annat till tecken på att tillverkare av fritidsfordon (RV) i USA möjligen börjat öka sin produktion.

Ratos kom sent på torsdagskvällen med tunga besked. Bolaget tidigarelade sin rapport, med motiveringen att utdelningen sänks till 0:50 kronor från fjolårets 2 kronor. Ratos skriver även ned värde på sitt innehav i Plantasjen med 600 miljoner kronor.

Den kraftigt pressade aktien rasade 20 procent till 19:69 kronor och befinner sig långt från kursnivåerna på över 130 kronor då utförslöpan började 2010.

Vitrolife stod för ett stort kurslyft och noterades 10 procent högre. Medicinteknikföretagets resultat efter skatt steg till 84 miljoner kronor i fjärde kvartalet från 68 miljoner motsvarande period året före. Bolaget höjer även sin utdelning till 0:85 kronor per aktie, upp från 0:74.

En av torsdagens rapportvinnare, matkedjan Ica, ångade vidare uppåt och steg 5,3 procent sedan kedjans försäljning i jämförbara svenska butiker ökat 2,8 procent i januari. Stöd kom också från ABG Sundal Collier som höjt aktien till behåll från sälj.

Teleoperatören Millicoms intäkter sjönk drygt 4 procent i fjärde kvartalet samtidigt som rörelseresultat minskade till 113 miljoner dollar, från 193 miljoner motsvarande period året före. Aktien handlades 2,8 procent lägre.

Cellavision, verksamt inom system för automatisk bildanalys av bland annat blod, sjönk 5,7 procent. Pareto Securities har sänkt aktien från köp till sälj, med motiveringen att torsdagens kurslyft är ett bra tillfälle att ta hem vinst. Pareto ändrade sin rekommendation för Cellavision senast för en månad sedan, då från sälj till köp.

First North-listade Crunchfish fortsatte att stiga brant efter torsdagens meddelande om att företaget tillsammans med partnern Clearon lanserar en lösning för Swishbetalningar i dagligvaruhandeln. Aktien följde upp torsdagens 63-procentiga kurslyft med att stiga ytterligare 46 procent. Handeln var intensiv och vid lunchtid hade nästan 4,7 miljoner Crunchfishaktier omsatts, motsvarande cirka 22 procent av aktiestocken.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST