Therese Mannheimer, CPO och grundare; Anna Ryott och Estelle Joubert Westling, vd och grundare. Fotograf: Carl Lemon

Femtech-bolaget lockar Sveriges tyngsta affärsänglar – nu tar de in 4 nya miljoner

Idén om att hjälpa kvinnor runt om i världen att få kontroll över sina kroppar och sin hälsa har fått namnkunniga investerare som Sophia Bendz och Eva Redhe att hoppa på tåget. 

Therese Mannheimer, med ett förflutet inom produkt- och tjänstedesign på Doberman och nu senast utvecklingschef på hälsoappen Lifesum, hade länge gått och burit på idén att utveckla en tjänst som tillgängliggör kvinnohälsa brett i världen.

”Hennes tanke var att när kvinnor får kontroll över sin kropp kan de fatta beslut och nå sin fulla potential. Vi träffades för snart två år sen när jag kommit hem från Ghana. Jag jobbade där med att bygga upp köp- och säljsajten Tonaton, där Kinnevik är majoritetsägare. När jag lämnade hade vi 70 anställda”, säger Estelle Westling.

Läs även: Hög tid att öppna ögonen för femtech – en potentiell guldgruva

I oktober 2017 startade de femtech-bolaget Grace Health tillsammans. När Roman Jasins anställdes sommaren 2018 som teknisk chef blev han bolagets tredje grundare.

”Med vår datasnåla hälsotjänst kan kvinnor på tillväxtmarknader och i områden med dåliga förutsättningar få koll på sin mens, fertilitet och olika symtom. Men även ställa fritextfrågor inom kvinnohälsa.”

Idag är tjänsten en chatbot som är integrerad i instant messaging-plattformar som Facebook Messenger.

”En app är för dyr att ladda ned och använda för vår målgrupp.”

Just behovet av fritextfrågor var en lärdom Estelle Westling och hennes medgrundare drog tidigt.

”Vår första testversion byggde vi med smarta knappar där man kunde välja olika svarsalternativ. Även om knapparna kändes intuitiva för oss förstod inte våra användare dem, de föredrog att skriva fritext. Vi var tvungna att integrera NLP, natural language processing.”

Det var Ghana, där Estelle Westling jobbat under flera år med Tonaton, som fick bli bolagets testmarknad. Hittills har över tusen användare i Ghana testat tjänsten med goda resultat.

”Vi har ju kunnat följa kvinnorna i realtid och utvärdera. Vi har sett att de använder tjänsten ofta men också att de delar med sig av mycket information. I nästa steg kommer vi att erbjuda en premiumversion där bland annat läkartjänster kommer att finnas tillgängligt.”

Femtech-bolaget Grace jobbar mot två av FN:s 17 hållbarhetsmål, nummer tre om hälsa och nummer sju om jämställdhet.

”Att använda tech som accelerator för att lösa globala problem är ett av våra viktigaste verktyg för att kunna göra reell skillnad. Grace Health har dessutom en tydlig plan för att genom en sund affär kunna bidra till att lösa de globala målen. Det är just den typen av framtidsinvesteringar som jag vill göra, säger Anna Ryott, styrelseordförande i Summa Equity, styrelseledamot i Norrsken Foundation och en av bolagets nya investerare.

Tillsammans med andra namnkunniga affärsänglar som Eva Redhe, Josefin Landgård, Anette Nordvall och Sophia Bendz men även Almi Invest går hon in med fyra nya miljoner i bolaget som sedan tidigare fått kapital från entreprenörerna Erik Byrenius och Hampus Jakobsson.

Pengarna ska främst användas till fortsatt utveckling samt till expansion till engelskspråkiga marknader.