Följ Veckans Affärers klimatutmaning – och minska dina resor med hälften

Vi måste minska på flygandet för att ha en chans att stoppa klimatkrisen. Samtidigt kräver affärerna att vi träffas. Hur ska det gå till? Nu utmanar Veckans Affärer alla läsare: Tillsammans ska vi minska affärsresorna med flyg med hälften under 2019. I bloggen VA:s klimatresa kommer Åsa Uhlin, chefredaktör för Veckans Affärer, följa hur det går.

Hela året tänkte jag att jag skulle börja flyga mindre. Jag tröstade mig med att jag flög rätt lite privat – bara en gång (fast då var det ju till Singapore). Och så äter jag ju nästan inget kött numera. Det kanske inte var så farligt.

Förnekelse kan verkligen ta sig märkliga uttryck. För nästa tanke i resonemanget med mig själv och mitt miljösamvete var ”jag reser ju inte så himla mycket i jobbet heller. Och tar gärna tåg när jag kan.”

Men i julas började jag tänka. Vi reste ingenstans då, mer än till familjen i Skåne (med vår ganska klimatvettiga bil). Och där i bilen började jag räkna på alla jobbresorna under 2018. Tre flygresor tur och retur inom Europa, en resa till Texas, USA och så den privata Asienresan på det. Det gick nästan att höra hur vattnet kluckade från de kvadratmeter arktisk is som jag personligen varit med om att smälta, bara under 2018. (Lite hårda fakta: enligt klimatsmartsemester.se motsvarade mina resor 7,7 ton koldioxid. För att vi ska nå Parisavtalets 1,5-gradersmål bör koldioxidutsläppen komma ner till cirka ett ton per person.)

Man är en priviligierad människa som reser så mycket utan att tycka att det är något – men många läsare av Veckans Affärer känner nog igen sig. De flesta av de där resorna är ju verkligen inget nöje men man måste göra dem – för att göra affärer. I höstas skrev en VD till mig: ”Vi reser mer än någonsin. Affärer är mer globala än någonsin. Tänker dock en hel del på detta. Vi och andra företag borde jobba mycket mer med teknik för möten, men som vi vet så görs affärer baserat på relationer och sådana skapas inte genom en app.” 

Och ska vi resa måste det gå snabbt – och så flyger vi. Fast vi vet att det inte är hållbart.

Men nu är det ett nytt år och jag har en utmaning till er läsare och mig själv: vi minskar flygresorna tillsammans! Utmaningen blir att få ner antalet resor med flyg, inrikes och utrikes, med femtio procent. Flög du två gånger i tjänsten förra året, flyg en gång i år. Om du flög 14 gånger, se om du kan få ner det till sju. Min utmaning blir alltså att flyga max två gånger under året, och helst inte privat alls.  

Under året kommer jag att följa frågan i den här bloggen. Här följer jag vårt eget klimatresearbete och berättar om vår redaktionella bevakning i frågan, men håller också utkik efter vad andra berättar om. Jag vore oerhört tacksam för att få höra om era erfarenheter och synpunkter. Mejla till mig på asa.uhlin@va.se. Själv tänker jag försöka göra fler resor i och utanför Sverige med tåg och berätta om hur det går. 

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Nu hjälps vi åt att flyga mindre.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST