Fotograf: Unsplash

Detta händer om du stänger ditt Facebook-konto, enligt Stanford-studie med avhoppare

1 timme frigörs om dagen men sämre nyhetskoll. Forskare från Stanford och New York University har följt upp vad som händer med Facebook-avhoppare. 

1 timme mer ledig tid per dag.

Mindre benägenhet att följa politik.

Sämre resultat på faktafrågor om senaste nyhetshändelserna.

Det blev tre tydliga effekter då forskare från Stanford och New York University betalade 102 dollar per person för att en grupp Facebook-användare skulle deaktivera kontot under fyra veckor.

Det skedde under tiden från strax för det så kallade amerikanska Mellanårsvalet hösten 2018 till perioden strax efteråt.

Att gruppen fick just 102 dollar berodde på det är den summa som Facebook bedömer att den genomsnittliga användarens data är värd, enligt Futurism.

Den andra hälften av gruppen på nära 3 000 användare fick ingen kompensation och fungerade därmed som kontrollgrupp.

Sedan Cambridge-analytica-skandalen briserade i början av 2018 med 87 miljoner drabbade användare gav en Sifo-undersökning som TV4 hade låtit genomföra i mars samma år vid handen att var femte svensk övervägde att stänga ned sitt Facebook-konto med anledning av skandalen.

Huvudvärken för Mark Zuckerberg har ytterligare tilltagit i det att det har blivit alltmer uppenbart hur lätt det är att använda plattformen för att i rekordfart sprida fejkade nyheter över världen.

Den nya studien från Stanford och New York University tycks ge grundaren ytterligare anledningar att oroa sig.

Läs även: H&M:s otippade chefsrekrytering: 29-åringen som avslöjade Cambridge Analytica-skandalen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST