Tog in över 300 miljoner i kapital – nu går svenska klockbolaget i konkurs

Efter över 200 miljoner kronor i samlade rörelseförluster har klockbolaget Anima från Malmö begärts i konkurs.

Det Malmö-baserade klockbolaget Anima som har utvecklat den smarta klockan Kronaby har ansökt om konkurs vid Malmö tingsrätt. Det skriver Sydsvenskan.

Klockan Kronaby lanserades i ett antal modeller våren 2017 och kunde bland annat fungera som fjärrkontroll till mobilens kamera eller för att spara geografiska positioner. Klockan såldes förra året i 33 länder genom fysiska butiker och på nätet.

Men förlusterna för Anima har varit tunga.

Helåret 2017, första året med en produkt på marknaden, blev rörelseförlusten nästan 125 miljoner kronor medan omsättningen skrevs till drygt 37 miljoner kronor. Året dessförinnan var rörelseförlusten 105 miljoner kronor och år 2015 var den 21 miljoner kronor.

Läs även: Det här var de största svenska konkurserna under 2018

"Vi har gjort otroligt stora insatser för att bygga upp varumärket och få konvertering i försäljningen. Att göra det på så många marknader samtidigt är väldigt dyrt", kommenterade medgrundaren och finanschefen Fredrik Rosén förlusterna under 2017 för Di Digital.

Anima grundades 2015 av fyra tidigare chefer på Sony Mobile i Sverige. I samband med grundandet fick bolaget in 95 miljoner kronor från den börsnoterade kinesiska komponenttillverkaren Goertek, skriver Di Digital.

Hösten 2017 tog bolaget in ytterligare 95 miljoner kronor från ägarkretsen, enligt nyhetsbyrån Rapidus. Anima räknade då med att bli lönsamt till slutet av året.

Enligt Sydsvenskan uppgår finansieringen till totalt mellan 320 till 365 miljoner svenska kronor.

Anima väntade sig dessutom ytterligare tillskott från Goertek för att täcka årets kostnader. Men de utlovade pengarna kom inte, vilket ledde till konkursen, enligt vd:n.

"Strypningen av kapitaltillskotten har kommit med väldigt kort varsel och gett oss begränsad tid att kunna hitta nya investerare, vilket gjorde att vi till slut inte kunde undvika konkurs. Allt har skett de senaste veckorna", säger Animas vd Pål Borge till Sydsvenskan.

Enligt konkursansökan ska Anima ha haft ett 60-tal anställda.

Läs även: Daniel Wellington-pionjären: ”Influencer-marknadsföring funkade 2011”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST