Lime, ett av el-scooterbolagen som vuxit snabbt de senaste åren. Fotograf: Lime/Press

Klart fler olyckor med el-scootrar i USA än de största bolagen påstår

Antalet olyckor med el-scootrar är klart högre än de dominerande uthyrningsbolagen rapporterat. Det skriver konsumenttidningen Consumer Reports, som gjort en större undersökning av branschen.

Över 1 500 olyckor med e-skotrar har inträffat sedan slutet av 2017 i de amerikanska städer som undersökts av tidningen. Olyckssiffran baseras på svar från endast 23 vårdinrättningar, men antalet är trots det klart högre än de dominerande uthyrningsbolagen Bird och Lime uppgett.

Bolagen måste rapportera säkerhetsincidenter till myndigheten Portland Bureau of Transportation, men varken Bird eller Lime ville lämna ut siffrorna till Consumer Reports. Tidningen fick ändå ut statistiken, som visade att Bird rapporterat 411 olyckor och Lime bara 59.

En stötesten för företagen är frågan om hjälmar. Lime uppger att bolaget distribuerat 75 000 gratis hjälmar till användare världen över och motsvarande antal för Bird är 65 000. Ett faktum är dock att många inte använder hjälmarna, och Bird gav nyligen sitt stöd till en lag i Kalifornien som avskaffade hjälmtvånget för förare över 18 år.

Enligt en studie av Portlands transportmyndighet är antalet e-skoterolyckor i staden 1,4 per 10 000 färdade kilometer. För personbilar i USA är motsvarande siffra 0,06 olyckor per 10 000 kilometer.

I Sverige finns för närvarande två stora nätbaserade uthyrare av e-skotrar. Voi drog igång i Stockholm i augusti förra året och i november lanserades även Lime i staden.

Läs mer: Därför flockas riskkapitalet kring de nya elscootrarna


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.