Analytiker spår gyllene tider för guldet under svajigt 2019

Efter en återhämtning sedan augusti i fjol kan 2019 bli guldets år.

Flera bedömare tyska Handelsblatt har talat med tror att politisk och ekonomisk osäkerhet kan lyfta ädelmetallen rejält under året.

"Det är positivt för guld som en klassiskt trygg hamn", säger Hans-Günter Ritter, chef för ädelmetallhandel vid Heraeus till tidningen. Han framhåller även att turbulens på världens börser kan få investerare att använda guld för att diversifiera och sänka risk.

Hans-Günter Ritter tror att guldet i år toppar på 1.450 dollar per uns, vilket skulle betyda en uppgång med drygt 10 procent från den nuvarande nivån 1.313 dollar. Prognosen gör honom till den näst mest optimistiska analytikern i en enkät genomförd av London Bullion Market Association. Den största optimisten är Sumitomos analytiker Eddie Nagao, som räknar med ett guldpris på 1.475 dollar under året.

Även flera fonder är enligt Handelsblatt positiva till guld. Förvaltaren Jens Ehrhardt ser många argument för ädelmetallen.

"Guld kan fortsätta stiga, vilket speglar osäkerhet såsom Brexit och den stigande skuldsättningen i ekonomin", säger han. Fortsatt växande skuldsättning, liksom eventuellt högre inflation, skulle enligt honom gynna metallen som han tror kan stiga över 1.500 dollar i år.

En annan förvaltare, Mark Burridge vid Bakersteel, räknar upp en rad skäl att köpa guld: ökad risk på de finansiella marknaderna, geopolitiska kriser och ihållande låga räntor tillsammans med fortsatt inflationstryck. Hans prisförhoppningar överstiger också de övrigas.

"I en riktigt positiv marknad skulle vi komma ovanför den gamla toppnivån för strax under åtta år sedan, på 1.900 dollar", säger han till den tyska tidningen.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST