ANNONS

Banbrytande svensk VR-innovation skapar intresse världen över

Med en svenskutvecklad Virtual Reality-simulator kan du numera träna på att hantera hotfulla och potentiellt våldsamma situationer i en trygg miljö. En innovation som medarbetare från såväl FBI som FN visat intresse för.

Under sin karriär har Maria Bauer utbildat cirka 150 000 människor i hur man hanterar hotfulla situationer och våldsamma personer. Hon är Sveriges främsta expert på våld i offentliga miljöer och har i snart trettio år arbetat med, handlett, föreläst och skrivit om strategier för bemötande i sådana situationer.

I simulatorn tränar du på hotfulla situationer – i trygg miljö

Maria Bauer driver dels företaget som bär hennes eget namn, dels Framvik Produktion tillsammans med socionomen och kriminologen Axel Fors. Framvik Produktion utvecklar och producerar utbildningsmaterial för framför allt rättsväsendet, socialt arbete och psykiatrin. Deras senaste satsning, D-escalator, är en banbrytande produkt som har fått uppmärksamhet världen över – såväl medarbetare från FBI som FN har visat intresse.

”D-escalator är en VR-simulator där man kan träna på bemötande i hotfulla och våldsamma situationer. Styrkan med VR är att det går att träna så verklighetsnära som det bara går. Man upplever samma stress i VR-miljön som i en verklig situation och kan därför lära sig att hantera den”, säger Maria Bauer.

Framvik Produktion

Framvik Produktion och Maria Bauer utvecklar material och metoder för hur man bemöter hotfulla och våldsamma personer. Maria Bauer har också skrivit boken “Hot och våld på jobbet” som precis kommit ut med ett nytt kapitel – Stressreducerande metoder – baserat på arbetet med VR-verktyget D-escalator.

Läs mer här och följ arbetet här!

VR gör att man för första gången kan lära ut stresshantering

Hon förklarar det som att poletten trillade ner när idén om att inkludera VR i Framviks arbete dök upp.

”Jag har jobbat med det här väldigt länge och äntligen tog jag mig förbi det här hindret om hur man lär ut själva stresshanteringen! Stressen som vi upplever i sådana här situationer är helt avgörande. Vi slutar resonera och reagerar bara. Då spelar det ganska liten roll vad man lärt sig innan”, säger Maria Bauer.

Polisyrket är ett exempel där man behöver ta livsavgörande beslut på bara sekunder.

”Jag har träffat poliser som sagt att om de kunnat öva med vårt verktyg hade de inte behövt jobba i trettio år för att bli riktigt bra på det här.”

Hur fungerar det?

”Vi skräddarsyr scenarier med våra kunder för att passa just deras verksamhet. Tillsammans med Mölndals stad, som är ett av tre pilotprojekt, har vi byggt upp receptionen på deras socialförvaltning som VR-miljö och sedan tagit fram ett antal olika scenarier som brukar uppstå i verkligheten. Sedan kan medarbetarna träna på situationerna i sin egen arbetsmiljö om och om igen, vilket leder till stressreducering och ett effektivare bemötande.”

Pilotprojekt igång – och fler vill ansluta sig

De andra två pilotprojekten görs med Sundsvalls kommun och Sahlgrenska universitetssjukhuset och fler är på gång:

”Vi har kopplat på ytterligare ett par stycken nu och bara häromdagen hörde ett universitet av sig som vill komma hit och veta mer”, säger Maria Bauer och tillägger:

”Det känns otroligt roligt och hedersamt att mitt långa arbete med de här frågorna har lett hit. Jag blir väldigt glad över att så många vill vara med.”


MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. Butiksdöden: Här är veckans konkurser så här långt – och en krisande anrik butikskedja
  2. Volvo Cars vd: ”Att jobba på en skyddad marknad – ett monopol med bara män – gynnar självklart mig som man”
  3. Warren Buffett: Här är de största misstagen föräldrar gör när de lär sina barn om pengar
  4. Skånska Uniti släpper första elbilen i miniformat – så mycket kostar den
  5. Byggde om bubbla till elbil: ”Kanske vi gör business av det”
  1. Så mycket sänker statliga bolånejätten boräntorna idag - lägsta räntan nu under 1%
  2. Carlsberg tar fram ny ölflaska – i papper
  3. Byggde om bubbla till elbil: ”Kanske vi gör business av det”
  4. Därför har Wall Street-bankerna aldrig haft kvinnliga vd:ar
  5. Det största misstaget många gör när de inte får jobbet

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.