Patriarken Ruben Rausing och hans två söner Hans och Gad 1982. Hans Rausing som med sina 110 miljarder är Sveriges näst rikaste efter H&M:s ordförande Stefan Persson. Fotograf: Jan Forsman/TT, Peter Lydén/TT (montage)

Mångmiljardärer i generationer: Så blev Rausing en av Europas rikaste familjer

Hans Rausing som sålde sin andel i Tetra Laval för mer än tjugo år sedan är i dag Sveriges näst rikaste man. Totalt är familjen god för 278 miljarder kronor.

Tetra Paks tegelstensformade mjölkförpackningar som lanserades på 1960-talet erövrade världen och gjorde familjen Rausing till en av Europas rikaste. Bolagets grundare Ruben Rausings dröm var att revolutionera livsmedelsdistributionen. Det lyckades han med med råge.

I dag går pendeln åt andra hållet. I ekotrendens kölvatten har mjölk på flaska åter kommit i gång, om än i liten skala och till högre pris samtidigt som mjölkkonsumtionen minskar. Få företag har nått framgång på att förvalta och utveckla en uppfinning. Återstår att se vad som händer i framtiden.

Ruben Rausings inspiration kom från USA där han imponerats av Fordfabriken, sett det löpande bandet och hygieniska portionsförpackningar i stället för lösviktsförsäljning, inspirerats av moderna självbetjäningsbutiker och insett att en växande konsumentmarknad med nya förpackningskrav också var på intågande i Sverige.

Till en början samarbetade han med Erik Åkerlund, som startat Åhlén & Åkerlund, i Åkerlund & Rausing. Första produkt ut på banan var tvåkilospåsar för mjöl. Själva Tetra Pak, som fått namn av den tetraederformad förpackningen, som uppfanns av Erik Wallenberg, grundade han 1951.

Läs även: Mitt i plastjakten – nu tar svenska mångmiljardärerna strid för sina sugrör

Egentligen hette han Ruben Andersson, men tog sig det mer överklassklingande namnet Rausing efter Raus socken, som han kom ifrån. På slutet av 1960-talet utvandrade han till Italien, flyttade sedan till Lausanne i Schweiz och vidare till London.

Tillsammans med makan Elisabeth Varenius fick han tre barn, Gad, Hans och Sven. Sönerna Gad och Hans tog över ledningen redan på 50-talet. Den yngste sonen Sven var aldrig delaktig i driften och köptes ut tidigt.

Efter pappans död 1983 tog Hans Rausing över ordförandeposten. År 1995 sålde han sin andel i Tetra Laval, som bolaget hette efter köpet av Alfa Laval, till brodern Gad för drygt 40 miljarder kronor. Det var Gad som hade varit ytterst ansvarig för gruppen som tog fram tetraförpackningen.

Läs även: Syskonen Rausing hemlig investerare i doftjätte

Efter några år överlät Gad Rausing, som var arkeolog i grunden och också hann med att doktorera på pilspetsar, driften av familjeföretaget till sina tre barn Kirsten, Finn och Jörn Rausing.

Hans Rausing bor i England liksom barnen Sigrid, Lisbet och Hans-Kristian, som växte upp i Lund innan familjen utvandrade i början av 80-talet. Även Gad Rausing utvandrade till London med familjen av skatteskäl i början av 1980-talet.
När Gad avled 2000 ärvde hans barn och änkan Birgit Rausing, som är konstkritiker och författare, Tetra Laval efter honom.

En börsnotering har aldrig varit aktuell.

Nyligen avslöjade Reuters att Kirsten, Finn och Jörn äger nära en femtedel i den globala NYSE-noterade doft- och smakjätten International Flavors & Fragrances, IFF. Ägarandelen som är IFF:s största har byggts upp genom en stiftelse baserad i Lichtenstein, enligt Reuters källor. En talesperson för familjen Rausing bekräftar att familjemedlemmarna är förmånstagare men uppger också att investeringarna inte är kopplade till Tetra Laval, enligt DI.

Läs hela miljardärlistan med alla 191 namn och texter på vår premiumsajt VA Insights:

 

Prova VA Insights gratis i 30 dagar


Är du redan prenumerant? Läs hela artikeln här!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST