Fotograf: AP

Jättarna lyfter Wall Street: Google trumfar förväntningarna och Apple stiger på förvärvsrykten

Även Microsoft och Twitter handlas upp på veckans första handelsdag i USA.

De ledande börserna i New York handlades tydligt uppåt på måndagen då flera teknikbolag gick starkt, däribland Apple, Twitter och Netflix.

Volatilitetsindexet, VIX, har sjunkit till den lägsta nivån sedan början av oktober efter Federal Reserves mjuka signaler förra veckan, rapporterade Financial Times.

Dow Jones industriindex stängde upp 0,7 procent till 25.239. Även det bredare S&P 500 var upp 0,7 procent till 2.725, medan tekniktunga Nasdaq Composite ökade 1,2 procent till 7.348.

Sektorsvis var teknik upp 1,6 procent medan hälsovård hade backat 0,3 procent.

Bland enskilda bolag steg Apple 2,8 procent. Enligt en analys från JP Morgan kommer teknikjätten sannolikt att använda sitt starka kassaflöde till stora förvärv och nämner Netflix och Activision Blizzard som tänkbara kandidater.

Twitters intäkter kan hamna i den övre delen av prognosen, enligt en analytiker på Baird, inför rapporten den 7 februari. Mikrobloggens aktie var upp 2,2 procent.

Microsoft handlades upp 2,9 procent medan Netflix ökade 3,4 procent.

Googles moderbolag Alphabet stängde upp 2 procent. Kvartalsrapporten efter stängning visade ett resultat per aktie på 12:77 dollar för det fjärde kvartalet. Analytikernas förväntningar var ett resultat på 10:86 dollar per aktie. Även försäljningen var högre än väntat.

Elbilstillverkaren Tesla har köpt Maxwell Technologies, som utvecklar och tillverkar energilagringslösningar och utrustning för kraftöverföring, för motsvarande ett bolagsvärde om omkring 200 miljoner dollar. Teslaaktien sjönk 0,2 procent.

För krisande varuhuskedjan Sears hålls på måndagen en så kallad hearing om Sears planer att sälja sina tillgångar till bolagets ordförande och tidigare vd Eddie Lampert. Aktien steg 9 procent.

Amazon, som backade drygt 5 procent i fredags efter en rapport som varnade för ökade investeringar framöver, rekylerade upp på måndagen med blygsamma 0,4 procent.

På makrofronten har USA-räntorna stigit efter fredagens statistikdrivna uppgångar. Neel Kashkari, Fed-chef i Minneapolis och en av de mer duvaktiga ledamöterna i Federal Reserves policykommitté, sade på söndagen att Fed-chefen Jerome Powell nu kommit fram till uppfattningen att det är bäst att vänta med räntehöjningar tills löner och inflation tar fart.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 4 punkter till 2,72 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST