ANNONS

Innovationsångest? Så skapar du en framgångsrik och kreativ miljö

Många chefer tror att man bara kan be om kreativitet så dyker den upp. Många tampas också dagligen med pressen över att kunna behålla sin relevans inom sin bransch. I veckans avsnitt av PåJobbet gästar Leif Denti, forskare på Psykologiska Institutionen vid Göteborgs Universitet.

“Det är svårt att vara kreativ när allt är möjligt. Det är mycket enklare för oss att få fram ideér när vi har något att förhålla oss till. Detta kallas för Creativity loves constraints”, säger Leif Denti.

I veckans avsnitt handlar “Veckans krämpa” om att kunna vara kreativ i grupp. Oftast är det enklare att vara kreativ själv, men det kan vara svårt med kreativiteten i teamet, vilket kan bli ett problem för företag som ständigt behöver förnya sig.

“Vill man öka kreativiteten i organisationen så måste man förstå hur man gör. Det finns ingen magi bakom kreativitet utan det är bara olika principer. Får vi lära oss att tillämpa principerna på rätt sätt, så har vi i alla fall ökat sannolikheten för att vi kommer någonstans.” säger Leif Denti.

“Tidigare var det allmänt vedertaget att bara vissa människor har en kreativ ådra, så hur kan jag som chef föra ut kreativitet till mina anställda?“ Undrar Johan Segergren.

“Man kan ta hjälp utav en forskningsgren, Kirton Adaption-Innovation Inventory, som beskriver olika tankestilar.  Det går till och med att mäta olika personers tankestilar och om de uppfattar sig själva som kreativa. Resultaten landar på en skala så alla är mer eller mindre kreativa utifrån modellen. Man kan säga att det finns två ytterändar, Innovators och Adapters,” säger Leif Denti.

I veckans avsnitt av PåJobbet får du höra Johan Segergren och Kristina Vallin som spånar om innovationsångest och svårigheten att vara kreativa i grupp. Lyssna på hela avsnittet här!


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.