H&M-leverantörer i Bangladesh sparkar tusentals anställda som vill ha högre löner

Flera tusentals textilarbetare i Bangladesh har sagts upp efter att de i flera veckor krävt högre löner, rapporterar Reuters.

Enligt fackförbundet Bangladesh Garment and Industrial Workers Federation har minst 7 580 arbetare vid 27 fabriker i Bangladesh fått sparken i och med den senaste tidens protester mot arbetsvillkoren.

”Arbetare som skrek slogans eller lämnade fabriker för att kräva löneökningar förlorar nu sina jobb”, säger chefen för ett annat bengaliskt fackförbund för textilarbetare till Reuters.

Bland de företag att säga upp personal finns Crony Group, East West Industrial Park och Metro Knitting & Dyeing Mills. Dessa listar bland annat svenska H&M och brittiska Next som kunder på sina hemsidor.

Läs även: Rapport: Footlocker och Skecher kan göra mycket mer för att förhindra tvångsarbete

East Wests styrelseordförande Harun Ur Rashid säger till Reuters att företaget inte kommer att göra någonting "olagligt eller orättvist".

"Vi vet att om vi gör det så kommer köparna inte ta lätt på det och de kommer inte att tycka om det", säger han.

I en kommentar till Reuters säger H&M att "mötesfriheten är en mänsklig rättighet som inte kan förhandlas bort" och att företaget är "djupt oroade över de senaste händelserna i Bangladeshs textilindustri".

Bangladesh är världens näst största textilexportör efter Kina. Textilier står för 80 procent av landets export.

Läs även: Så mycket dyrare blir kläderna om H&M betalar fabrikslöner som går att leva på


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.