Skinnskattebergs starke man, Gerald Engström Fotograf: Maja Suslin/TT

44 år utan en enda förlust

På plats 78 på Veckans Affärers miljardärslista hamnar Systemair-grundaren Gerald Engström med en förmögenhet på 2,9 miljarder kronor. Hans ventilationsbolag har gått med vinst varje år sedan grundandet 1974.


Systemair grundades 1974 under namnet LHG Kanalfläkt av Leif Toterud, Hans Östberg och Gerald Engström. Men de blev osams. Först försvann Hans Östberg och sedan Leif Toterud ur bolaget. 

Ventilationsbolaget, som börsnoterades 2007, har gått med vinst varje år sedan grundandet. I dag har det verksamhet i femtio länder och har 27 fabriker. I koncernen finns cirka 65 bolag och 5 500 medarbetare. 

Läs även: Här är Sveriges alla miljardärer 2018

Gerald Engström har i flera år legat på kommunen för att förbättra företagsklimatet i Skinnskatteberg där Systemair är den dominerande arbetsgivaren. Enligt Svenskt Näringsliv tog kommunen ett jätteskutt till plats 196 i år från plats 281 förra året, vilket var den tredje största förbättringen i Sverige och gjorde kommunen till årets klättrare Västmanlands län i rankningen över kommunernas företagsklimat. Det borde glädja honom. 

Familjen Engström äger Färna herrgård i Skinnskatteberg med hotell och spa. Gerald Engströms fru Wenche Engström är vd. När hon besökte Färna för över tjugo år sedan förälskade hon sig i platsen och efter att ha vigt sig i herrgårdens lusthus bestämde sig paret för att köpa herrgården av dåvarande ägaren Assi Domän när den blev till salu. 

Gerald Engström komtrollerar i dag drygt 3 procent av rösterna i SAS och fick därmed ta över norska statens plats i flygbolagets valberedning.

Med enkel matematik motiverade han att han satsar stort i SAS så här för SvD Näringsliv: 

"Det flyger 30 miljoner passagerare per år och det borde vara möjligt att tjäna en hundralapp per passagerare i snitt. Då har man 3 miljarder."

Läs hela miljardärlistan med alla 191 namn och texter på vår premiumsajt VA Insights:
 

Prova VA Insights gratis i 30 dagar


Är du redan prenumerant? Läs hela artikeln här!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST