Joakim Sundberg är vd för Baffin Bay Networks. Fotograf: Pressbilder (montage)

Först heta så in i Norden – nu tar svensk spjutspets inom IT-säkerhet steget över Atlanten

I somras utsågs de till ett av Nordens hetaste startup-bolag. Nu skriver Stockholmsbaserade molnsäkerhetsbolaget Baffin Bay Networks nästa kapitel genom att förvärva det amerikanska säkerhetsbolaget Loryka.

Baffin Bay Networks grundades i Stockholm 2017 genom att introducera en säkerhetsplattform kring molnbaserad it. Bakom bolaget står bland annat Joakim Sundberg med lång erfarenhet av säkerhetsarbete vid storbolag.

Sommaren 2018 landade Baffin Bay Networks på Business Insiders lista över de 31 hetaste nordiska startup-bolagen att "hålla koll på framöver".

Efter en kapitalinjektion ledd av Wallenbergsfärens riskkapitalbolag EQT Ventures på 6,4 miljoner dollar förra året står det nu klart att Baffin Bay Networks tar steget över Atlanten - närmare bestämt USA - genom köp av det amerikanska datasäkerhetsbolaget Loryka.

Amerikanska Loryka är en specialist inom så kallad botnet- och forskning inom Internet of Things – sakernas Internet. Baffin Bay Networks hävdar att den expertis som Loryka är alltmer eftertraktad bland europeiska bolag.

Nyligen rapporterade exempelvis Computer Weekly att drygt hälften av alla europeiska bolag saknar tillräcklig förmåga att upptäcka säkerhetshot kopplat till just IoT-enheter, enligt Baffin Bay Networks.

Den affärsmodell som Loryka använder sig av går ut på att utbyta information för att ge tillgång till den data som krävs för att driva innovation och genombrott inom IoT-områden som kan gynna alla.

Läs även: De är Sveriges 13 hetaste startups 2018, enligt riskkapitalister

"Det här är ett stort steg för Baffin Bay Networks, då vi ökar vår räckvidd och skapar ännu mer kundnytta", kommentar Joakim Sundberg förvärvet.

Genom Loryka-köpet får Baffin Bay Networks även tillgång till ett helt team erfarna forskare med särskild expertis kring IoT-relaterade datahot som har uppstått i USA.
Baffin Bay Networks ser även andra fördelar som att Loryka redan har upparbetade relationer med andra techbolag som Sierra Wireless och Cradlepoint.

"Det här är en fantastisk möjlighet för oss att använda vår forskningsexpertis och ta vår filosofi kring öppna data till nya kunder och marknader", säger Justin Shattuck, vd och grundare av Loryka i en kommentar.

 

Så korade Business Insider Nordens 31 hetaste startup-bolag:

  • Samtal med dussintalet riskkapitalister som investerar i Norden samt med experter på techscenen.
  • Avgränsning till bolag som har startats inom fem år.
  • Sommaren 2018 utsågs Nordens 31 hetaste startups, varav 13 kommer från Sverige.
  • Business Insider beskrev Baffin Bay Networks på följande vis: "Baffin Bay Networks har utvecklat ett system som med hjälp av AI kan revolutionera säkerhetstjänster på nätet. Deras metod för att avvärja överbelastningsattacker mot företags hemsidor går ut på att styra om trafiken till ett nätverk av "Threat Protection Centers".

Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.