Erik Sprinchorn och Carl Armfelt lämnade nyligen Swedbank Robur Ny Teknik för att starta eget. Fotograf: Swedbank press/Kollage

Lämnade Swedbanks flaggskepp – här är stjärnförvaltarnas nya fond

Radarparet som hoppade av populära techfonden Swedbank Robur Ny Teknik lanserar direkt konkurrent.

Miljardbelopp strömmade ur Swedbank Robur Ny Teknik efter att det i höstas blev känt att Carl Armfelt och Erik Sprinchorn lämnar över förvaltningen. Då berättade radarparet om planer på att starta eget, vilket följdes av månader av hemlighetsmakeri.

Planerna har nu realiserats i nysatsningen TIN Fonder, vars första fond Core Ny Teknik lanseras i dag. Det berättar förvaltarna i en intervju med Dagens Industri.

Fonden investerar i småbolag inom mjukvara, medicinteknik och digitala varumärken. Den geografiska tyngdpunkten är Norden, men cirka 30 procent av fonden ska kunna investeras globalt.

Ambitionen är att vara en samlingspunkt för innovativa bolag.

"Vi vill ta på oss den ledartröjan, hjälpa de här bolagen till börsen och få bolagen att stanna i Norden", säger Carl Armfelt, till DI.

Läs mer: Swedbank Robur Ny Tekniks nya förvaltare har utsetts

Grundfilosofin i förvaltningen är densamma som tidigare, försäkrar Erik Sprinchorn.

"Men nu får vi mer manöverutrymme och vi kommer vi kunna vara mer aktiva ägare. Om det till exempel kommer ett bud på ett av våra portföljbolag och vi tycker att bolaget inte bör köpas upp, då kommer vi att kunna vara mer högljudda", säger han till tidningen.

TIN Fonder backas upp av investmentbolaget Bure, som har gått in som ägare med en okänd summa pengar, skriver DI.

Läs även: Förvaltaren ser revanschläge efter miljarduttag ur Swedbank Robur Ny Teknik: "Google, Facebook och Apple är lågt värderade"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST