Krönika: Stoppa dyr talangflykt – så får du dina bästa medarbetare att stanna kvar

För att behålla medarbetare krävs en öppen och hållbar företagskultur, skriver Sofi Franzén i en gästkrönika.

”Kan jag komma tillbaka till er igen?”, frågade hon lite generat.
”Självklart”, svarade jag. Jag hade hoppats på just den frågan.
 
När jag var ny som företagare tog jag en uppsägning som ett nederlag. Det kändes som att någon gjorde slut och inte ville vara med mig. Men nu har jag lärt mig. Att gå skilda vägar kan vara utvecklande för båda parter. Det leder ju alltid till något nytt och outforskat. Det är i sådana situationer som vi drivs till reflektion och att se nya perspektiv.
 
Samtidigt är jag oerhört stolt över att vara en arbetsgivare med låg personalomsättning. Så när vår duktiga säljare i exemplet ovan ville komma tillbaka till oss, efter att ha testat om gräset var grönare på andra sidan, då tog jag det som ett bevis på att vår kultur är något alldeles särskilt.
 
För det är ju så: Att medarbetare slutar är kostsamt. Att få in en ny person i samma produktivitet tar tid. Men hur gör man då för att skapa en arbetsplats som är attraktiv för medarbetaren? Hur attraherar man rätt personal?
 
Jag tror på att sätta och lyckas bibehålla en öppen och hållbar kultur. På bolaget jag driver fokuserar vi på följande fyra områden:
 
• Work-life balance. Idag är många uppkopplade dygnet runt. Det ställer krav på oss arbetsgivare att tydligt visa att vi inte uppmuntrar övertid, exempelvis genom att vi som chefer inte skickar mail på kvällstid. Vi har även en egen PT som kommer varje vecka så att personalen kan hålla sig i form på arbetstid. Som chef har jag ett ansvar att skapa förutsättningar för personalen att göra ett bra jobb med rimlig insats.
 
• Utveckling. Vi behöver hela tiden utvecklas, trendspana och bli bättre. Vi avsätter en timme varje vecka till detta. Det kostar oss cirka 1200 arbetstimmar per år, men det är det värt. Våra medarbetare vet att det är okej att göra misstag – så länge man berättar om dem. Då kan vi lösa dem tillsammans, lära oss och på så sätt bli starkare framåt.  
 
• Öppenhet. Alla medarbetare ska veta vart vi ska, hur vi ska nå dit och var vi ligger till just nu. Varje vecka visar vi helt öppna siffror kring bland annat orderstock, lönsamhet och kundnöjdhet. Det betyder att vi enkelt kan justera våra aktiviteter om det behövs. Varje medarbetare ska också veta sin roll och vad som förväntas. Tydlig målsättning och tät uppföljning skapar trygghet, fokus och en känsla av delaktighet.  
 
• Bidrag till samhället. I dag ligger ett stort ansvar på oss företag för att bidra till ett hållbart och rättvist samhälle. Utöver att vi klimatkompenserar vår verksamhet och erbjuder våra kunder att skapa gröna events så har vi ett tätt samarbete med Stiftelsen Friends. En inkluderande företagskultur skapar starkare företag. Det är något som vi kan hjälpa till med.
 
Jag vill skapa en arbetsplats där medarbetaren utvecklas, har roligt och får en bra balans i livet. På så vis får vi medarbetare som trivs, är genuint engagerade i sitt jobb och stannar kvar. Det lönar sig såväl för företaget som för medarbetaren.
 
Sofi Franzén är vd för eventbolaget Eventyr och nybliven medlem i 17-nätverket