Donald Trump och Kinas vice premiärminister Liu He. Fotograf: Susan Walsh/AP/TT

Trump: USA och Kina kan nå ”det största avtalet någonsin”

”Stora framsteg” har gjorts under de två senaste dagarnas handelssamtal mellan Kina och USA. Det sade president Donald Trump under en presskonferens i Vita huset på torsdagskvällen.

Trump sade att han är optimistisk om att världens två största ekonomier kommer att kunna nå ”det största avtalet någonsin”.

Presidenten tillade dock att detta inte innebär att de två länderna har nått ett avtal.

Läs även: Analys: Trumps handelskrig – så påverkar det världshandeln, Sverige och dig

USA:s finansminister Steven Mnuchin och handelsrepresentant Robert Lighthizer kommer inom kort att åka till Kina för ytterligare handelssamtal.

Det gavs inga detaljer om eventuellt kommande möten med Kinas president Xi Jinping, men Donald Trump sade att det kan bli mer än ett möte.

Vid mötet på torsdagen utlovade Kinas vice premiärminister Liu He att Kina ska göra ett omedelbart åtagande att öka importen av amerikanska sojabönor.

Den amerikanske handelsrepresentanten Robert Lighthizer sade också att man gjort ”betydande framsteg” i frågor om skydd av immateriella rättigheter och att Kina upphör med åtgärder som enligt Washington tvingar amerikanska företag att lämna över teknologi till kinesiska företag.

”Vid denna punkt är det omöjligt för mig att förutsäga framgång. Men vi är i ett läge där  det kan hända om saker går rätt”, sade han.

Xinhua citerade på fredagsmorgonen ett uttalande från den kinesiska delegationen i Washington med budskapet att samtalen gjort viktiga framsteg. Diskussionerna beskrevs som ”öppna, specifika och fruktbara”.

Den kinesiska delegationen ska också ha uttalat att Kina kommer att öka importen av amerikanska jordbruksprodukter, energi, tjänster och industrivaror.

Läs även: Bill Gates kärnkraftsbolag i kläm när USA och Kina handelsbråkar


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.