Fotograf: Inicio

Lämnade egna karriärvalet åt slumpen – nu introducerar hon tech för unga tjejer

Med hjälp av en professor och en filantrop har KTH-ingenjören Mikaela Illanes samlat ett team på tre heltidare för att tillsammans med företagspartners och tekniklabb hjälpa unga att göra rätt val av studier och karriär. Inte minst tjejer. 

”När jag skulle välja till högskolan var det ett val tyngt av ångest. Än mer ångest än vad jag haft i mitt val till gymnasiet. Vad ville jag egentligen göra och hur kunde jag veta att det var rätt val? I slutändan fick jag lämna det lite åt slumpen.”

Hösten 2009 började Mikaela Illanes på civilingenjörsutbildningen inom informationsteknik med internationell inriktning i spanska på KTH.

Läs även: Så lär du dig programmera gratis – och tar snabbfilen till välbetalda jobb

Det var när de tekniska studierna skulle kombineras med praktisk kunskap om innovation och entreprenörskap som hon började återkoppla till sina egna dåliga erfarenheter av stöd från skolan vad gäller val av studier och karriär.

”Vår grupp bestod av studenter från Nederländerna, Mexiko, Vietnam och så jag själv som är född i Sverige men av chilenska föräldrar. Vi hade en massa idéer men ingen av dem engagerade oss. Då kom jag och tänka på idén som jag burit på länge.”

Även om presentationen gick bra trodde deras lärare inte på det icke-vinstdrivande konceptet. Men det gjorde KTH-professorn Mark Smith. Mark Smith som länge brunnit för att öppna upp teknikintresset hos unga genom olika events såg en bra kombination med tron på mentorskap som Mikaela Illanes fått hemifrån.

”Jag är uppvuxen i Södertälje med föräldrar från Chile. De såg alltid till att hitta någon utomstående som kunde hjälpa mig när de själva inte räckte till.”

Hon hade också turen att hitta en filantrop som trodde stenhårt på hennes idé. Det gav pengar som idag, utan tidsbegränsning, används för att betala de tre heltidsanställda i Inicio, som betyder ”start” på spanska.

”Vi vill genom teknik och ett nätverk av mentorer väcka intresse hos unga så att de kan göra rätt val. Målgruppen ligger mellan 13 och 19 år och mentorerna är oftast studenter från KTH.”

Verksamheten i Inicio består av olika delar.

”Vi kör event där unga får testa på ett techkit som innehåller ett kretskort vi utvecklat plus olika elektriska komponenter. När de byggt färdigt sitt kit, som vi kallar Bubble Node, har de byggt två bubblor som kan prata med varandra. Det simulerar ett nätverk och visar hur exempelvis internet fungerar.”

I april varje år bjuder de in skolor att ta med 100 tjejer för att delta i Inicios Girls in ICT-event. Eventen genomförs på Inicios labb på KTH i Kista, Mentorspace.

Mentorspace används även som ett öppet labb dit unga kan komma och utveckla sina talanger och drömmar med hjälp av workshops, mentorer och framtaget material. Seminarier hålls även varannan onsdag där teamet går igenom maskinerna i labbet och tar emot företag som vill komma och inspirera med sina teknologier.

Officiellt startade Inicio sin verksamhet 2016. Under 2017 var det cirka 500 unga som kunde inspireras och under fjolåret hade siffran dubblerats.

Nu har Inicio valts ut av Reach for Change som en av tre sociala entreprenörer som ska få möjlighet att delta i stiftelsens inkubator.

”Det här innebär att vi får nya möjligheter att växa och nå ut till fler men också börja mäta effekten av det vi gör. För oss handlar det inte om vad ungdomarna gör utan vad de har lärt sig. Nästa steg är att vi ska kunna hjälpa till i skolorna så att det blir lättare för lärare att utveckla sitt arbete i klassrummen.”

Läs även: De här svenska universiteten har producerat flest miljardärer