Fotograf: Pi Frisk/TT

Rapportrökare från Electrolux och Edgeware firas med rusande aktiekurser

Electrolux var fredagens vinnaraktie på en Stockholmsbörs som också steg. 

Vid 13.50-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 drygt 0,3 procent högre vid nivån 1.520. Aktier för knappt 7,8 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

I övriga Europa sågs en blandad indexutveckling, med nedgångar i Frankfurt och Paris medan London steg marginellt.

USA:s president Donald Trump talade på torsdagskvällen om "stora framsteg" i handelsförhandlingarna med Kina de senaste dagarna. Han sade att han är optimistisk om att världens två största ekonomier kommer att kunna nå "det största avtalet någonsin". Än så länge är dock inget avtal i hamn, men de positiva signalerna gav stöd.

Mest omsatta aktie i Stockholm var Electrolux, som steg 10,9 procent. Vitvarujätten presenterade ett stabilt fjärde kvartal som överträffade förväntningarna. Men det var den aviserade uppdelningen av konsumentvaror och professionella produkter som fick störst uppmärksamhet.

"Vi tror att avknoppningen kommer att ge en bra prisrörelse i dag och under tiden fram till avknoppningen", skriver Pareto i en kommentar.

Verkstadsnamn som Atlas Copco och Alfa Laval drev också på uppgången bland storbolagen. Atlas steg 1,4 procent och Alfa gick upp 1,1 procent.

Klädjätten H&M gick däremot ned 0,4 procent. Bolaget har haft långt gångna planer på att ägarna ska få möjlighet att återinvestera utdelningen från bolaget och få nytryckta aktier tillbaka, erfar Dagens Industri. Såväl ABG som Jefferies har sänkt riktkursen för H&M-aktien efter torsdagens rapport.

Massa- och pappersbolaget Stora Ensos operativa rörelseresultat var svagare än analytikernas förhandstips. Bolaget inleder nu ett åtgärdsprogram som ska sänka kostnaderna med 120 miljoner euro. Aktien var ned 1,3 procent.

En annan rapportförlorare var Hexpol, som backade 2,7 procent. Polymertillverkarens rörelseresultat steg till 522 miljoner kronor (467) för det fjärde kvartalet, men marginalen sjönk till 14,7 procent (16).

Bostadsutvecklaren Tobin Properties föll 6,8 procent efter att bolaget återigen sänkt sin prognos avseende rörelseresultatet för helåret 2018.

Danska läkemedelsjätten Novo Nordisk handlades upp 3,7 procent. Det underliggande resultatet var något bättre än väntat i kvartalet samtidigt som prognoserna för 2019 recenserades tämligen positivt bland analytiker. Dessutom sålde diabetestillväxthoppet Ozempic bättre än väntat.

Torsdagens rapportvinnare Essity handlades ned marginella 0,4 procent. Flera analytiker har höjt sina riktkurser för hygien- och hälsobolaget. Samtidigt har Pareto uppgraderat aktien till köp (behåll) medan Handelsbanken däremot har sänkt till minska (öka).

Gränges handlades upp 6,2 procent efter att under torsdagen ha backat något på rapporten.

I övrigt bland de bolag som rapporterade på fredagsmorgonen rusade Edgeware 12,2 procent medan Micro Systemation däremot sjönk 5,7 procent.

First North-listade Smart Eye, som fått 14 så kallade design wins från en global koreansk OEM med ett uppskattat ordervärde på 150 miljoner kronor, stärktes drygt 13 procent.

Net Insight var upp 3,1 procent efter att ha tecknat ett "nyckelavtal" för Sye med ett USA-baserat Fortune 500-företag.

Terminerna för USA-börserna var vid 13.50-tiden ned 0,1-0,5 procent. Klockan 14.30 kommer amerikansk jobbstatistik.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST