Sebastian Knutsson och Thomas Hartwig, två av grundarna av spelföretaget King som skapade mobilsspelet Candy Crush Saga Fotograf: Anders Ahlgren

Skatteverket kräver Candy Crush-bolaget på miljarder

Spelutvecklaren King upptaxeras rejält. Skatteverket vill ha 3,6 miljarder kronor senast i februari.

Svenska Kings Candy Crush är en av de största spelsuccéerna någonsin. I kraft av framgångarna med spelet som först blev bemärkt på Facebook, och sedan i mobilerna, börsnoterades King för fem år sedan men köptes snart ut av en konkurrent för 50 miljarder kronor.

Svenska Skatteverket har tidigare krävt bolaget på en halv miljard kronor eftersom de ansåg att spelbolaget skickat vinster till Malta istället för att skatta för dem i Sverige.

Nu kräver Skatteverket Kings svenska bolag Midasplayer på ytterligare 3,6 miljarder kronor som ska betalas senast i februari, skriver Di Digital.

"Vi anser att det skett en överföring av rättigheterna från bolaget i Sverige. Vi vill beskatta den här transaktionen till hälften av värdet på de immateriella rättigheterna”, säger Roberth Glansberg som är specialist på internprissättning på Skatteverket, till sajten.

Rättigheterna som Skatteverket refererar till handlar enligt Di Digital om såväl Kings mjukvara som insamlad data.

King motsätter sig dock kravet och hänvisar till OECD:s riktlinjer för hur immateriella rättigheter ska prissättas. Den invändningen avfärdas i sin tur av Skatteverket med motiveringen att riktlinjerna inte är svensk lag.

Enligt en kartläggning som Expressen gjorde i fjol betalade en av Kings grundare, Sebastian Knutsson, mest skatt av alla privatpersoner i Sverige.

Läs mer: De tjänar mest i hela Sverige


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST