I december i fjol köpte Assa Abloy amerikanska Luxer One, som bygger lösningar för paketleveranser. Trenden med digitala låslösningar talar för det svenska låsbolaget, menar fondförvaltaren Carmignac. Fotograf: Assa Abloy/Press

Fondjätten ser ett blekt Europa men haussar blågul aktie: "Utmärkt affär"

Sönderslagna kameror, dansk vind och svenska lås. Det är några saker som europeiska investerare ska ha koll på under 2019 enligt fondförvaltaren Carmignac.

Situationen i Europa ser dyster ut och eurozonen befinner sig ett skruvstäd, slår fondförvaltaren Carmignac fast i sin överblick över finansåret 2019.

Mark Denham, chef för det europeiska aktieteamet på Carmignac som förvaltar drygt 400 miljarder kronor, räknar med att analytikerna kommer att skruva ned sina vinstprognoser för europeiska bolag under året.

Handelskriget och Kinas inbromsning bådar illa för de större bolagen som till stor del har sin försäljning utanför EU menar han:

"Glöm inte att Donald Trump har sagt att han vill ha tullar på europeiska bilar. Nu är han upptagen med Kina, men det är antagligen bara en tidsfråga innan han börjar titta på Europa."

Därtill tynger såklart Brexit ("en oförutsägbar röra") men även att den europeiska centralbanken ECB har ett begränsat manöverutrymme när de slutar med stimulerande tillgångsköp.

"På ett sätt lever vi i ett experiment. Utan tvekan har stödet gynnat finansmarknaderna. Frågan är vad som händer när det försvinner", säger Mark Denham som ändå litar på att ECB har koll på tajmingen.

Dessutom skulle valet till Europaparlamentet i maj kunna bli marknadspåverkande för första gången på många år i och med populistpartiernas framväxt.

"Det finns en växande negativitet mot EU och det kan bli svårare för unionen att upprätthålla budgetkraven på länderna", säger han.

På ett handgripligt sätt har ett av förvaltarens innehav påverkats av den politiska oron. Under de så kallade Gula västarnas protester mot den franska regeringen har byggbolaget Vinci, som är landets största vägtullsoperatör, drabbats av vandalism.

Enligt Reuters hade 1 600 stycken, eller omkring hälften, av Frankrikes fartkameror i mitten av december i fjol skadats medan över 250 helt förstörts. Vinci har uppskattat kostnaderna för de förstörda väginstallationerna till "tiotals miljoner" euro. Därutöver tillkommer förlorade intäkter.

Mer allmänt kan företag inom vissa områden, såsom samhällsservice och infrastruktur, komma att se ökade politiska risker, enligt Mark Denham.

"Det kommer att ligga på dem att inte verka för aggressiva", säger han.

Men de dystra makroutsikterna till trots finns det gott om spännande aktier i Europa, särskilt inom hälso­ och sjukvård och bland IT­-företagen, enligt Carmignac.

En favorit i en helt annan bransch är svensk: Assa Abloy.

"Vi gillar företag som återinvesterar sina vinster och Assa Abloy har en utmärkt affär. Tillväxten är modest, men marginalerna är höga", säger Mark Denham.

När elektroniska lås ersätter mekaniska lås tror han att den svenska låsjätten kan ta på sig ledartröjan.

Som exempel lyfter han fram Assa Abloys samarbete med den amerikanska e­handelsjätten Amazon som gör att det senare bolagets kunder kan låsa upp sina hem på distans för att få leveranser hem. Ett av Assa Abloys amerikanska dotterbolag samarbetar dessutom med Apple kring digitala lås.

Ett annat potentiellt lukrativt område är när större fastigheter börjar gå över till elektroniska lås. Ett sjukhus exempelvis, kan vilja ge olika personer tillgång till byggnaden vid olika tider, vilket är krångligt med mekaniska lås.

"Som världens största låsföretag befinner sig Assa Abloy i fronten av detta", säger Mark Denham.

Förnybar energi är ett annat område som Carmignac gillar, och vind pekas ut som det bästa energislaget tack vare sina tillväxtmöjligheter. Bolagets europeiska fond har tagit en position i två nordiska bolag, Vestas och Ørsted (tidigare Dong Energy) som befinner sig på olika platser i värdekedjan.

En prispress på marknaden gör att de små företagen håller på att slås ut vilket spelar i händerna på de större aktörerna enligt Mark Denham.

"De tar marknadsandelar och kan bli riktigt framgångsrika. Vestas är världsledande
på turbiner medan Ørstedstår för vindfarmerna. Det är två fina långsiktiga tillväxtmöjligheter", säger han.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST