Facebook steg tvåsiffrigt efter vinstrekord och rapport som hyllas

Facebooks vinst i fjärde kvartalet var bolagets högsta någonsin. Rapporten motbevisade de investerare som oroat sig för dämpad tillväxt på grund av satsningar på säkerhet och integritetsskydd, skriver Reuters.

"Det värsta är över för den här sociala medie-giganten. Dess annonsverksamhet och användarengagemang har inte påverkats trots alla negativa händelser under det senaste året", sade Haris Anwar, analytiker vid Investing.com, till nyhetsbyrån.

Annonspriserna för bolaget har sjunkit, men detta har vägts upp av att Facebook visat fler annonser än tidigare - framför allt i den av bolaget helägda appen Instagram. Facebook anses ha blivit mer aggressivt vad gäller intäktsgenereringen från Instagram, efter att tidigare ha varit avvaktande av oro för att skrämma bort användare.

Facebooks resultat för kvartalet blev 2:38 dollar per aktie, vilket var klart högre än analytikernas förväntningar på 2:18 dollar. Även intäkterna, som steg 30 procent till 16,9 miljarder dollar, överträffade marknadsförväntningarna.

"Inte bara förbättras inloggningstrenderna i Europa efter några kvartal av stagnation, bolaget har även slagit förväntningarna för intäkter och vinst. Dessa resultat kommer att räcka långt för att återvinna förtroendet på Wall Street", sade George Salmon, analytiker vid Hargreaves Lansdown, till Reuters.

Facebook beräknas enligt analysföretaget Emarketer i år ta 20,5 procent av den totala marknaden för digitala annonser. Bolaget överträffas bara av Alphabetägda Google, som har drygt 31 procent av marknaden.

Aktien stängde i onsdagens ordinarie handel på 150:42 dollar efter att ha stigit 4,3 procent. Efter rapportsläppet fortsatte aktien att lyfta kraftigt i efterhandeln, där den handlades upp hela 11,5 procent till 167:74 dollar.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST