”Börshajen” utnämns till årets ekonomi-svensk

Efter att ha upplevt både framgångens sötma och baksidor har Andra ”Börshajen” Farhad utsetts till Årets Svensk i kategorin ekonomi av tidskriften Fokus.

Först utsåg Kungen henne till Kompassrosstipendiat, därefter fyllde hennes finansevent Hovet, sedan talade hon ut om framgångens baksidor med dödshot och nu utser tidskriften Fokus Andra "Börshajen" Fahrad till "Årets Svensk".

Med motiveringen att Andra Farhad lyckats "inspirera stora grupper att ta makt över sina egna privatekonomier och därmed över sina egna liv" utser tidskriften Fokus henne till "Årets Svensk" i kategorin ekonomi.

"Det känns fantastiskt. Om någon hade sagt det här till mig för fem år sedan hade jag trott att de var galna", kommenterar Andra Farhad utmärkelsen.

Fokus delar ut priset för 13:e året till personer som "visat prov på självständighet och originalitet i ett land som på gott och ont gillar det samstämmiga och välanpassade".

Veckans Affärer har tidigare berättat historien om hur Andra Farhad växte upp i Stockholmsförorten Fittja och trots att föräldrarna arbetade stenhårt rådde konstant pengabrist. I skolan blev hon så mobbad att hon tillbringade många dagar vid en närliggande port och satt och blippade på mobilen.

Då hon i tonåren tjuvlyssnade på en konversation mellan sin far och en nära vän till familjen fick hon för första gången höra talas om aktier. Då hon senare i livet Googlade "hur ska jag tjäna pengar" stötte hon på en Flashback-diskussion om aktier.

"Först trodde jag att aktier var en slags Kalle Anka-grej, men sedan blev jag nästintill besatt av att lära mig om hur hela investeringsprocessen går till", sade hon i intervjun med Veckans Affärer.

När hon gick med i en grupp för daytraders på Facebook blev hon som kvinna så nonchalerad att hon skapade kontot "Börshajen".

Då det började snackas om "Börshajen" och dennas strategier och det blev känt vem som låg bakom namnet blev killarna mäktigt överraskade.

Resten är som man brukar säga historia.

Med målet att lära fler svenskar hur aktier fungerar har den forna daytradern inte bara tilldelats det prestigefulla stipendiet Kompassrosen av Kungen, utan även hållit i ett finansevent som mer eller mindre fyllde Hovet med 7 763 besökare.

Hon har även flitigt frekventerat tv-soffor hos bland annat TV4.

I en längre SvD-intervju stod det dock klart att framgångarna hade haft sin baksida i form av dödshot, men trots det har Andra Farhard oförtrutet fortsatt att utbilda svenska folket i hur man handlar med aktier och därmed kan styra sitt öde och sin privatekonomi.

Nu har alltså det hårda arbetet ytterligare betalat sig i form av ännu en prestigefull utmärkelse.

"Det visar att det vi gör på Börshajen är viktigt och det betyder mycket för mig. Vi lägger ner så mycket tid och vi vill få hela Sverige med på tåget. Det är en bra start på 2019", säger hon i en kommentar.

Hon sällar sig därmed till en skara tidigare vinnare som exempelvis Jonas Gardell 2012 och Robyn 2010 och säger att hon är "överväldigad över att jag nämns i de här sammanhangen."

Fokus mål med priset är att det ska delas ut till en person som har stuckit ut genom att förändra Sverige till det bättre. Utifrån Fokus-resonemanget att det är svårt att "åstadkomma något värt att belöna, utan att det har ett pris" är det nog ändå få händelser som illustrerar framgångarnas baksidor bättre än när det en natt enbart återstod en ytterdörr i trä mellan Andra Farhad och hennes stalker. Polisutredningen lades senare ned i brist på bevis.

Läs även: Andra ”Börshajen” Farhad utsattes för dödshot