Fotograf: Pressbilder Uniti

Skånska elbilsbolaget tar in 15 miljoner

Den svenska elbils-startupen Uniti har tagit in över 15 miljoner kronor på den brittiska crowdfundingplattformen Crowdcube. 

”Det är det högsta belopp som ett företag någonsin tagit in i en crowdfundingrunda i Sverige så vitt jag vet. Tidigare rekord var den trådlösa hörlurstillverkaren Pugz på 13 miljoner kronor 2015”, säger Robin Eriksson, CMO på Uniti.

”För tillfället har vi mest investerare, följare och trafik på Storbritanniens största crowdfundingsajt. Vi är nu värderade till 1,1 miljarder kronor och är därmed också Sveriges första crowdfundade enhörning.”

I kampanjen, som avslutas på fredag, har bolaget lagt till över 2000 nya investerare från 70 länder till sitt globala community från två tidigare crowdfunding-kampanjer.

Läs även: Den skånska elbilen blir internationell – bygger fabrik i Storbritannien

Uniti, som utvecklat en elbil för stadsbruk, vann både publikens pris och kategorin hållbara transporter i Veckans Affärers E-prize i höstas. I december 2017 presenterades den första prototypen av Uniti One, förproduktionsmodeller kommer att avtäckas i slutet av 2019 och de första leveranserna ska börja ske under andra halvan av 2020, uppger Robin Eriksson.

”Just nu har vi flest förbokningar i Sverige och vi vill förse den svenska marknaden först. Men vi har produktion i Europa och kan lätt växa genom våra logistikpartners.”

I maj hade bolaget förbeställningar för över 500 miljoner kronor. Nu har det cirka 3500 förbokningar, motsvarande cirka 800 miljoner kronor och det fortsätter att ticka på.

”Vi får in cirka 15 förbokningar per vecka utan att göra någonting”, säger Robin Eriksson.

Affärsidén bygger på att team upp med olika strategiska partners. Just nu pågår samtal med Eon och Mediamarkt om hur samarbetet kan utökas utanför Sverige.

”De är väldigt intresserade av att se hur samarbetet kan utökas globalt. Vi fokuserar på Norden, Tyskland och Storbritannien i starten, då dessa marknader har störst försäljning av elbilar. Förbokningspriset är 149 euro och vi siktar på ett startpris på 22 000 euro för basmodell.”

År 2020 ska försäljningen uppgå till 5 000 bilar och målet är att skala upp produktionen allteftersom, har vd Lewis Horne tidigare uppgett. Och den ambitionen ligger fast, enligt Robin Eriksson, liksom att bolaget ska ha över en miljard euro i omsättning om fem år och runt 50 000 bilar på gatorna och göra vinst om tre till fem år.

Enligt företaget kommer deras två- och fyrsätesmodeller att erbjuda längre körsträcka och lägre pris än genomsnittet samt ”intuitiv” digital upplevelse.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.