Fotograf: Youtube

Myndighet svänger om Tesla-förbud i Sverige – ”ärendet avslutat”

Transportstyrelsen sätter ned foten om Teslas framtid i Sverige.

Uppgifter om att Transportstyrelsen överväger att stoppa försäljning av Tesla-bilar i Sverige rapporterades av flera medier, däribland Veckans Affärer, under gårdagen. Det var SvD Näringsliv som fått bekräftat av Anders Gunnarsson på Transportstyrelsen att så var fallet:

"Vi har ett så kallat Artikel-29-förfarande om Tesla. Det betyder att vi utreder om Sverige ska stoppa Tesla att sälja bilar under ett halvår om det föreligger en allvarlig trafiksäkerhetsrisk", sade han till tidningen då.

Teslas autopilotsystem, som till skillnad från konkurrenterna uppdateras via nätet, ansågs vara en potentiell säkerhetsrisk, rapporterade SvD.

Men nu skriver myndigheten på sin hemsida att ärendet som gällde modellen Model S är avslutat. Det är inte längre aktuellt att förbjuda försäljning av Tesla i Sverige framgår det.

"Detta är ett ärende som vi följt under tre år och som vi nu avslutar eftersom vi ser att risken för olyckor med autopilotsystemet minskat", säger Anders Gunneriusson i en kommentar.

Sverige kan som medlemsland i EU förbjuda försäljning av ett fordon under sex månader om det finns misstankar om allvarliga säkerhetsrisker.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST