Fotograf: Stina Stjernkvist/TT

SEB drämmer till med extra utdelning – rapporter lyfter även Lupe och Getinge

Stockholmsbörsen vände nedgång till uppgång strax före lunchtid på onsdagen.

Handeln präglades av de rapporterande bolagen där SEB bidrog till att lyfta index med en extra utdelning som uppskattades av marknaden. Volvo agerade sänke inledningsvis, men återhämtade sig något och gav stöd till vändningen.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var vid 13-tiden upp 0,1 procent till 1.505. Aktier till ett värde av 7,1 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. På de europeiska börserna var CAC40 och FTSE100 upp 0,5 respektive 1,5 procent. Tyska DAX gick mot strömmen och backade 0,3 procent.

I Stockholm stod de rapporterande storbolagen på OMXS30 i centrum under livlig handel. Mest omsatta aktie var rapporterande Volvo, där vd Martin Lundstedt som väntat presenterade ett rekordresultat. Dessutom rosade en extrautdelning på 5 kronor marknaden. Men orderingången var på den svagare sidan och aktien var som mest ner 2,7 procent innan aktien vände upp och vid lunchtid var kursen ner 0,5 procent.

Skogsbolaget SCA:s fjärde kvartal utvecklades i linje med bolagets och marknadens förväntningar och den stora investeringen i Östrand har utvecklats enligt plan. Trots det var aktien ner 0,4 procent.

"Produktionsökningen i Östrand går bra, men produktions- och leveransvolymerna var något lägre än vi räknat med", skriver Pareto i en kommentar.

Den norska teleoperatören Telenors förslagna utdelning om 8:40 norska kronor var kraftigt under de 11 norska kronor som analytikerna Infront Datas sammanställning väntat sig. Aktien backade närmare 2,6 procent på Oslobörsen och de svenska telekomoperatörerna Telia och Tele2 ner runt 0,5 procent vardera på Stockholmsbörsen.

I andra änden av indexet rörde sig SEB som steg 3,8 procent. Rapporten beskrevs av KBW:s analytiker som "blandad", men att den extra utdelningen på 0:50 kronor kommer att "tas emot väl". Den ordinarien utdelningen föreslogs till 6 kronor.

SEB:s rapport bidrog dock inte till att lyfta övriga affärsbanker som, med undantag för Nordea, handlades lägre.

Byggbolaget NCC var en av dagens stora förlorare när akten föll 8,5 procent efter att styrelsen föreslagit en halverad utdelning för 2018.

"När det gäller utdelningen väljer styrelsen att agera i linje med en mer försiktig princip och skapa ökad finansiell flexibilitet för NCC", sade Tomas Billing, styrelseordförande i NCC i ett pressmeddelande.

Intrum steg 7,4 procent efter sin delårsrapport. Kredithanteringsföretagets vd Mikael Ericson är väldigt nöjd med det fjärde kvartalet, sade han till Nyhetsbyrån Direkt. Intrum är mer komfortabla i dag än någonsin om att bolaget kommer att kunna nå vinstmålet för 2020, även om stora steg behöver tas för att nå dit, medgav Mikael Ericson.

Rejält upp var det även för rapporterande Getinge, som steg nästan 7 procent. Getinges ebita-resultat före engångsposter blev 1.412 miljoner kronor i det fjärde kvartalet. Sex analytiker hade i genomsnitt siktat på ett ebita-resultat om 1.282 miljoner kronor enligt Infront Datas sammanställning.

Rapporterande Lundin Petroleum steg drygt 6 procent. Utdelningen höjdes till 1:48 dollar från väntat 1:10 dollar. Oljebolaget presenterade även ny utdelningspolicy för där planen är att bibehålla eller successivt öka utdelningen över tid, till en nivå som är hållbar vid ett oljepris på under 50 dollar per fat.

Butiksinredningsföretaget Itab rusade nära 20 procent på onsdagen. Svolder har i januari ökat sitt ägande till 5,7 procent av kapitalet.

Specialistläkemedelsbolaget Orexos aktie var ner 7 procent efter morgonens rapport där resultatet drogs ned av kostnader för patenttvister.

S2 Medical var ner 7,7 procent efter att det blivit känt att huvudägaren sålt 500.000 B-aktier i plåsterbolaget. Sedan det på måndagen blivit känt att Leif GW Persson sålt sitt innehav till närstående är aktien ner över 40 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST