Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT, pressbild Tesla

Tesla hotas av förbud i Sverige – myndighet överväger att stoppa all försäljning

Transportstyrelsen i Sverige överväger att stoppa försäljning av Tesla-bilar i sex månader.

Bakgrunden är att bolaget som enda biltillverkare uppdaterar sitt säkerhetssystem trådlöst via nätet, vilket är utom myndighetens kontroll. Detta skriver SvD Näringsliv.

Det finns frågetecken om hur det påverkar trafiksäkerheten.

"Vi har ett så kallat Artikel-29-förfarande om Tesla. Det betyder att vi utreder om Sverige ska stoppa Tesla att sälja bilar under ett halvår om det föreligger en allvarlig trafiksäkerhetsrisk", säger Anders Gunneriusson på Transportstyrelsen till tidningen.

Transportstyrelsen uppges komma att hänvisa till att systemet "inte kan godkännas med nuvarande lagstiftning", och vill se ett temporärt försäljningsstopp för Tesla.

Myndighetens ärende gäller lyxmodellen Model S, vars autopilot uppdateras via nätet och gör att den i viss mån kan köra själv. Något som krockar med Europas trafiksäkerhetssystem.

EU:s medlemsstater kan förbjuda försäljning i sex månader för att utreda om de tycker att en bil utgör en allvarlig säkerhetsrisk. Det kan alltså bli fallet i Sverige.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.