Fotograf: Pasi Salminen/Nordic Business Forum

Harvardpsykologen: Så äger du varje affärsmöte genom att ”fejka” makt och pondus

Det tar bara några millisekunder innan domen faller. Att vända ett tveksamt första intryck, vare sig det är på affärsmötet eller jobbintervjun, är en tuff uppförsbacke. Men ingen omöjlig uppgift, enligt psykologen och Ted Talks-fenomenet Amy Cuddy.

Hon är världens förmodligen mest efterfrågade talare på ämnet kroppsspråk efter en monsterhit med Ted Talks-föreläsningen 'Your body language may shape who you are'.

Det är en öppenhjärtig berättelse om hur hon trotsade sin dåliga självkänsla och bokstavligen rätade på ryggen, vilket banade väg för en framgångsrik karriär som författare, psykolog och professor på Harvard.

Över 50 miljoner visningar gör hennes video till en riktig långkörare och Ted Talks näst mest sedda klipp genom tiderna. Tittarsiffror som få internationella sportevenemang kommer i närheten av.

Förmågan att visa sig svag och stark samtidigt förklarar säkert mycket av hennes popularitet. Den ödmjuka stilen känns igen när Veckans Affärer träffar Amy Cuddy efter ännu ett lyckat gig.

"Ni ger båda intrycket av att vara vänliga och bekväma."

Kanske är det en artighetsfras, men vi känner oss ändå stärkta av psykologens ord.

Folk dömer dig snabbare än vad du kanske tror. Redan efter några millisekunder har de skapat sig en uppfattning, enligt forskning som Cuddy hänvisar till.

Det kan naturligtvis bli avgörande för att skapa det förtroende som krävs för att ro hem en affär eller säkra ett anställningskontrakt.

Först försöker vi lista ut om en person är att lita på och sedan om hen är kompetent.

"Om du uppfattar någon som en person att lita på blir kompetensen än mer betydelsefull", säger Amy Cuddy.

Läs hela intervjun med Harvardpsykologen om hur du kan övervinna ett första dåligt intryck och lura kroppen för att få mer pondus på vår premiumsajt VA Insights.

 

Prova Veckans Affärer Insights gratis i 30 dagar


Är du redan prenumerant? Läs här!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST