Mystiska artister ingen hört talas om bakom uppblåsta Spotify-lyssnarsiffror – streamingjätten bannlyser bluffmakare

Spotify-användare uppges ha fått sina konton hackade och spelat musik från fejkartister.

Brittiska BBC  var först med nyheten om att mystiska artister som ingen hört talas om plötsligt fått stora lyssnarskaror på Spotify.

De utpekade "artisterna" Bergenulo Five, DJ Bruej, Bratte Night och Doublin Night har flera saker gemensamt. Låtarna är korta med få textrader och såväl albumomslag som låttitlar är generiska, enligt BBC.

Det som framförallt skvallrar om fiffel är att det saknas spår av dem på resten av internet. Inga fansidor, sociala medier-konton eller ens bilder förekommer på musikerna.

Samtidigt vittnar Spotify-användare på Twitter om att deras konton hackats och att Bergenulo Five lagts till i spellistor. Samma artist som av BBC pekats ut som typexemplet på fenomenet.

En medieanalytiker bedömer att Bergenulo han ha dragit in 500 till 600 dollar i royalty-intäkter för omkring 60 000 spelningar på Spotify.

För Business Insider bekräftar Spotify att man upptäckt onormal aktivitet – och tagit bort artisterna från tjänsten.

"Vi tar manipulation av streamingaktivitet på vår tjänst extremt seriöst. Spotify har flera system för att övervaka konsumtion på tjänsten och för att upptäcka, utreda och ta hand om sådan aktivitet. De här artisterna togs bort för att vi upptäckte onormal streaming-aktivitet i förhållande till deras innehåll", säger Spotifys talesperson till BI.

En teori som BBC-journalisten vädrar i sin artikel är att hackare kan ha använt så kallade 'access tokens' för att logga in på andras Spotify-konton och fiffla med spellistorna. De misstänks ha stulits i samband med Facebooks säkerhetsläcka i höstas som omfattade 50 miljoner användare.

Läs även: Superstjärnornas Spotify-utmanare utreds för fusk med lyssnardata


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST