Atlas Copcos rapportskräll drar med sig hela sektorn uppåt

Här är allt du behöver veta om måndagens börshandel i Stockholm.

Stockholmsbörsen inledde veckans första handelsdag med en nedgång men lyfte när Atlas Copco släppte en oväntat stark rapport som fick flera indextunga industribolag att stiga. 

Ericsson rekylerade ner efter fredagen rapportuppgång och ABB sällade sig till industriundantagen och backade.

Vid 13.10-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,3 procent till 1.505. Aktier för drygt 6,1 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen. De ledande Europabörserna var samtidigt ned 0,2-0,5 procent.

I Stockholm var Atlas Copco mest omsatta aktie efter att bolaget presenterat en rapport vid lunchtid där såväl intäkter som vinst och orderingång nådde rekordnivåer och som överträffade den genomsnittliga analytikerförväntningen enligt Infront Datas sammanställning. Vid lunchtid var aktien upp 6,5 procent.

Rapporten fick hela verkstads- och industrisektorn att lyfta och både SKF och Sandvik reste sig från morgonens nivåer och steg 1,6 respektive 0,8 procent. Även Volvo, som visar korten på onsdag morgon, deltog i verkstadslyftet och var upp 0,3 procent.

Ericsson som stod för en uppgång på fredagen efter sin kvartalsrapport rekylerade ner 1,4 procent och gjorde därmed ABB och SSAB sällskap bland de industribolag som inte lyfte. Berenberg har nedgraderat ABB till sälj från behåll. Aktien var ner 1,3 procent.

I den röda änden av OMXS30 fanns även Telia som fortsatte på den inslagna vägen efter fredagens rapport och backade 0,6 procent.

I kölvattnet av fredagens rapport har DNB Markets höjt rekommendationen för teleoperatören till behåll (sälj) medan ABG däremot har nedgraderat aktien till sälj (köp) och Carnegie har sänkt till behåll (köp).

Industridistributören Ahlsell, som också var en av de mest omsatta aktierna, steg 3 procent till 54:20 kronor. Styrelsen i bolaget rekommenderar enhälligt budet från riskkapitalbolaget CVC på 55 kronor per aktie.

Klädbolaget MQ har lanserat ett åtgärdsprogram för att stärka bolagets långsiktiga resultat och kostnadseffektivitet. Programmet väntas stärka resultatet med 50 miljoner kronor under kommande bokföringsår. Aktien handlades upp 4,4 procent på beskedet.

Invisio steg 7,7 procent, efter att ha tilldelats så kallad GSA-status och ett kontrakt av den federala myndighetens upphandlingsorganisation i USA, kallad GSA.

Speloperatören Kindred handlades 3 procent högre. Dagens Industri rekommenderar köp i Kindred, som tidningen kallar en ratad aktie att hålla i när det blåser.

Bland fastighetsbolagen steg Catena 2 procent, Cibus var upp 0,5 procent och Platzer stärktes 1,3 procent. Pareto har tagit upp bevakningen av bolagen med rekommendationen köp.

De av Börsveckan köprekommenderade aktierna reagerade positivt i måndagens öppningshandel. CLX gick upp 1,7 procent, Homemaid steg 7,6 procent, IBT stärktes 3,3 procent och Green Landscaping steg 2,2 procent.

Värt att notera är att medicinteknikbolaget S2Medical steg brant inledningsvis under relativt hög omsättning, men vände tvärt strax före lunch. Kriminologiprofessorn och aktieinvesteraren Leif GW Persson ser i december ut ha sålt hela sitt innehav, 140.000 aktier, i plåsterbolaget. Leif GW Persson ville inte svara på frågan om han sålt sina aktier när Nyhetsbyrån Direkt ringde upp. Aktien var ner 5,2 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST