Fotograf: Mary Altaffer/AP

Techsektorn draglok på Wall Street – krisbolag rusade 75% efter handelsstopp

De ledande börserna på Wall Street handlades blandat på torsdagen med tekniksektorn som vinnare.

Oron för ökade handelsspänningar mellan USA och Kina tog fart på nytt då USA:s handelsminister Wilbur Ross sade att de två länderna står långt ifrån varandra inför mötet i Washington nästa vecka.

Dow Jones industriindex stängde ned 0,1 procent till 24.553. Det bredare S&P 500 ökade 0,1 procent till 2.642, medan tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,7 procent till 7.073.

Chiptillverkaren Intel steg 3,8 procent inför bolagets rapport efter stängning. Ännu bättre i sektorn gick Micron Technologies och Applied Materials som var upp 7-10 procent efter starka kvartalsrapporter.

Elektronikföretaget Texas Instruments vinst per aktie var 1:27 dollar för det fjärde kvartalet, något högre än analytikerförväntningarna på 1:23 dollar. Aktien belönades med en uppgång på 6,9 procent på torsdagen.

Fords justerade resultat per aktie var i linje med analytikernas förväntningar, medan intäkterna var något högre än väntat. Aktien steg 3,1 procent. Biltillverkaren har även gjort beräkningar som visar att en hård brexit skulle kosta bolaget uppemot 1 miljard dollar, enligt Reuters.

För Varian Medical Systems, en konkurrent till svenska Elekta, blev det justerade resultatet per aktie något sämre än väntat medan intäkterna på 741 miljarder dollar var klart bättre än väntade 719 miljoner. Aktien steg 1,7 procent.

American Airlines lyfte med drygt 6 procent under torsdagens första handelstimmar på oväntat goda resultatsiffror.

I sektorn steg även lågprisbolaget Southwest Airlines i samma storleksordning, trots en nettovinst för det fjärde kvartalet som var drygt 60 procent sämre än samma kvartal 2017. Intäkterna ökade dock med 8,5 procent.

Konkurshotade kraftbolaget PG&E:s aktie handelsstoppades efter en utredning som visade att bolaget inte ska hållas ansvarigt för bränderna i Kalifornien. Handeln återupptogs och aktien stängde till slut 75 procent upp för dagen.

På makrosidan kom statistisk som visade att nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk till 199.000 personer under vecka 3, jämfört med föregående vecka. Det var den lägsta nivån på 49 år. Analytikerna hade räknat med 220.000 nya sökande av arbetslöshetsunderstöd, enligt Reuters snittprognos.

Räntan på tioårig amerikansk statsobligation var ned 3 punkter till 2,71 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST