Fotograf: Sofia Runarsdotter

Han A/B-testade sin bok – för att nå fram med budskapet: ”Det är inte syrianernas fel att apoteket har stängt, utan automatiseringens”

Techentreprenören Alfred Ruth betatestade sin debutroman bland femhundra läsare. Han ville försäkra sig om största möjliga genomslag för budskapet att det inte är invandringen utan automatiseringen som gör att jobben försvinner.

”Mig veterligen är ’Fermis filter’ världens första betatestade bok”, säger Alfred Ruth som programmerade webbplatser redan på gymnasiet och tidigt lärde sig vikten av A-/B-tester. Samtliga betaläsare har delats in i grupper som under processens gång har fått läsa en viss version av boken samt besvara enkäter. Resultatet blev att 98 procent rekommenderar den färdiga boken. 


Alfred Ruth sålde sin andel av nätannonsbolaget Videoplaza 2014 och blev ekonomiskt oberoende. Övergången till det jobblösa liv som porträtteras i boken började tufft med att telefonerna slutade ringa kort efter försäljningen. 


”Vi människor njuter av fem veckors semester eftersom det blir en stark kontrast till vardagen och något man anser sig ha förtjänat. Men blir livet en enda lång semester riskerar övergången att bli tuff.” 


Då bestämde han sig inte bara för att bli affärsängel på halvfart – han är engagerad i dussintalet bolag – utan också för att hitta ett kall som kan kombineras med ett fullfjädrat familjeliv: författarskap. 


”Jag har alltid beundrat det beständiga i att skriva en bok.” 


Hans betatestmetod handlar inte främst om ett smidigt sätt att öka chanserna att tjäna pengar, utan snarare om att försöka säkra maximal spridning av ett brådskande budskap i syfte att bromsa alternativhögerns snabba framväxt. 


Den bakomliggande orsaken till nedmonteringen av landsbygden handlar inte om invandringen, utan den kognitiva revolutionen där AI sitter i förarsätet och vänder upp och ned på spelplanen, enligt Alfred Ruth. 


”Jag bor i Fellingsbro varannan vecka. Det är ett samhälle med 1 200–1 300 invånare där Apoteket stängde i vintras. Där märker du att många tycker att framtiden var bättre förr. Problemet är bara att den enda politiska rörelse som validerar känslan skyller på invandrare. Men det är inte syrianernas fel att Apoteket har stängt, utan automatiseringens.”

Han menar att det redan nu är uppenbart att jobb försvinner överallt och även om det trots AI skapas nya jobb sker den tillväxten i storstäder – inte på småorter som Fellingsbro. 


”Det enda som korrelerar med stöd för SD är befolkningstätheten. Ju mer glesbefolkat, desto större stöd för SD.” 

Läs även: Tech-profilerna talar ut om uppropet mot SD: ”Fullständigt naivt att tro att vi kan bygga bolag med bara svenskar”


Precis på samma sätt som succéförfattaren Dan Brown gav insikter om kristen symbolik i ”Da Vincikoden” vill han genom spänningsromanen ”Fermis filter: en anledning att finnas” som utspelar sig 2048 upplysa den breda massan om varför vissa förändringar har skett och vad som är att vänta. 


Förutom att han via betatester enklare kan maximera spridningen av sitt budskap hoppas han också på att metoden demokratiserar urvalsprocessen av bokmanus. 


”Förlagen är i dag överlastade av allt som skickas in till dem. 
Därför fattar de sina publiceringsbeslut på vad en eller två lektörer tycker. Genom min metod kan förlagen bli mer datadrivna, grovsortera flödet och fokusera lektörernas arbete på de bästa manusen.” 


I sin roman djupdyker han i frågan: ”Om vi inte jobbar – vad är då meningen med att finnas till?” 


Han diskuterade ofta politik och vetenskap i familjehemmet i Luleå, men visade också redan som nioåring så starka entreprenörstalanger att familjen kallade honom ”Joakim von Anka”. 


Vägen till miljonerna började med en treårig journalistutbildning som ledde till jobb på it-tidningar som Internetworld och snart headhuntades han till en omstart av Di-tv. 


I samband med en konferens om ”framtidens tv” sprang han på blivande Videoplazamedgrundaren Sorosh Tavakoli. Genom att göra playtjänster tillgängliga åt stora tv-bolag lyckades duon bygga ett b2b-företag med hundra anställda, kontor i sju länder och hälften av Europas tv-bolag som kunder. 


Förutom att flera av bokens karaktärer illustrerar skillnaderna mellan storstad och glesbygd figurerar även den amishliknande Fellingsbrorörelsen som frågar sig vad den tekniska utvecklingen är bra för och använder sin medborgarlön till att bedriva konventionellt jordbruk. 


”Jag håller med om att AI ändrar ekvationen för jobbtillväxt, men har läst mycket om det och hittar ingen bättre idé än basinkomst.” 

Läs även: Finland skrotar hyllade experimentet med medborgarlön


På frågan om betatester kan förändra hur vi skriver böcker tror han definitivt det, men framhåller att det är utmanande för okända författare att locka provläsare. Men alternativet är värre. 


”När Harry Potter-författaren JK Rowling lämnade in en bok under pseudonym blev hon refuserad med rådet att gå en skrivarkurs.”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.