Fotograf: Gabriel Liljevall

Hon smygjobbade på toaletten och låg vaken om nätterna – nu lovordar hon cirkulärt ledarskap

Tänk på dig själv och din verksamhet som en planet och gör inte fler uttag än insättningar. Det är bästa rådet från Frida Lundh, senior rådgivare och nybliven författare till boken som ska få ledare att jobba smartare – inte mer. 

”Nu får det vara nog. Nu går det inte längre.”
 
Det var när såväl hälsan som äktenskapet höll på att barka åt skogen som Frida Lundhs man drog i nödbromsen. 

”Jag jobbade sju dagar i veckan, satt och smygjobbade på toaletten och låg vaken på nätterna. Det tidigare lustbaserade hade förvandlats till ett ansvar där jag kände att jag var tvungen att bära hela världen på mina axlar”, säger Frida Lundh, idag senior rådgivare på konsultfirman Curamando och nybliven författare till boken Cirkulärt ledarskap. 
 
Hon sa upp sig från sitt jobb som vd på mediarådgivningsbyrån PHD, började måla familjens ”extremt långa” staket, lyssna på poddar och skriva av sig. 

”Jag började lyssna på mig själv igen, fundera och söka svar. Det var fantastiskt att få tänka en tanke hela vägen ut.”
 
Det var i den här processen hon insåg att hon var fast i det linjära. 

”Jag var fast i aktivitet, hastighet och prestation – det jag kallar det kompensatoriska ledarskapet, ett ledarskap där mer av samma sak är lösningen på ett förändringsbehov. Det är baserat på den prestationskultur som vi har idag, men helt ohållbart.”
 
Frida Lundh växte upp på en bondgård utanför Enköping. Plötsligt var det där bland kossorna och höbalarna hon hittade många av svaren hon sökte. 

”Mina föräldrar jobbade oerhört hårt och använde råvarorna från gården. Vi anpassade oss också mycket efter årstiderna och på vintern fanns en chans till återhämtning. Nu är det always on. Det klarar vi inte.”
 
Hon har också hittat inspiration i tankegångarna kring den cirkulära ekonomin, där dagens ”slit och släng”-samhälle ersätts av ett kretslopp där återanvändning, återtillverkning och återvinning är de centrala begreppen. 
 
Men precis som i säkerhetsfilmerna innan en flygning är det viktigt att ta hand om sig själv först innan man tar hand om andra. 

”Man måste börja med att skapa ett eget privat ekosystem som fungerar. Ta dig tid att fundera på dina egna behov och drivkrafter. Om du ska driva förändring så måste du ha uthållighet och en extra energireserv att stoppa in när det hettar till. Du får tänka på dig själv som en planet, det går inte att göra fler uttag än insättningar. I alla fall inte på längre sikt.”
 
När det i nästa steg är dags att ta sig an den verksamhet som ska ledas blir det ofta en linjär strategi som läggs fram, det vill säga hur företaget ska ta sig från a till b. 

”När du sedan kliver ned och in i det operativa märker man att folk inte alltid gör som man säger, de har sina egna agendor. Då måste du leda på ett cirkulärt sätt och ha bra koll på ditt ledarskap. Att lyssna tillbaka på ditt team blir ett energieffektivt sätt att leda där du som ledare inte behöver ha allt ansvar och står för all energi.”
 
Många önskar sig mer flow i sitt ledarskap men då man skapa utrymme för reflektion och återhämtning menar Frida Lundh. 

”När vi är i ständig aktivitet använder vi bara den medvetna delen av vår hjärnkapacitet, vilket motsvarar 5 procent. Men att ligga på soffan är inget vi hyllar i dagens ledarskap. Ledare kan få vara sig själva, de behöver inte trycka 70 timmar i veckan. Det viktigaste är att de är tydliga och att våga stå upp för att man inte har svar på allt.”
 
När hon får frågan hur hon själv tillämpar det cirkulära ledarskapet svara hon:

”Jag brukar använda min sons vokabulär – jag har levlat. Man kan översätta det med att jag har återuppfunnit mig själv, insett hur mycket närheten till naturen betyder. Vi har köpt ett landställe, jag skriver dagbok, mediterar, tränar och låter saker komma till mig.”

Frida Lundhs 10 principer för ett cirkulärt ledarskap:

1. Avsätt tid för reflektion
2. Var nyfiken
3. Ge dig själv tid för återhämtning
4. Lyssna och kommunicera
5. Få saker att hända
6. Inkludera och samarbeta
7. Lär dig hantera motstånd
8. Slå vakt om arbetsron
9. Hitta din plats
10. Var modig