Fotograf: Privat, Pexels

Klimatexperten som är orubblig optimist: Människor måste kunna känna framtidstro

Johan Kuylenstierna är klimatexperten som menar att vi kan lösa klimatkrisen. Men det kommer att kräva en stor omställning av de globala systemen. I podcasten Heja Framtiden utvecklar han sina resonemang kring kopplingen mellan samhälle, ekonomi och klimatarbete.

Efter sex år som vd för Stockholm Environment Institute avgick Johan Kuylenstierna från posten 2018. I dag är han knuten till Stockholms universitet och sitter i ett antal styrelser, samt som vice vd för Klimatpolitiska rådet.

I Sommar i P1 2017 tog Kuylenstierna upp den enorma positiva skillnad som skett inom klimatarbetet under tiden mellan toppmötena i Köpenhamn 2009 respektive Paris 2015. Och han är fortsatt optimistisk till framtiden. Det är en grundsyn som gynnar klimatarbetet på flera sätt, menar han.

Jag tycker att det är lättare att driva frågor och vara en del av debatten om jag har en optimistisk inställning. Det är lättare att mobilisera samhället om man utgår från en positiv vision. Så att man ser möjligheter istället för enbart problem”.

HEJA FRAMTIDEN

Podcasten Heja framtiden vill lyfta nyheter kring positiv utveckling och tekniska möjligheter och föra samtal kring hur vi kan skapa en bättre framtid tillsammans.

I detta avsnitt intervjuar Christian von Essen klimatexperten Johan Kuylenstierna.

Han poängterar noga att miljö- och klimatfrågor måste betraktas utifrån en bredare samhällskontext. Det är hos människan lösningarna finns, vilket därmed innebär att vi måste ta hänsyn till ekonomiska faktorer. Det är bara genom att ändra samhället som vi kan lösa de stora utmaningarna.

Det viktigaste för en positiv framtid är enligt mig att skapa rättvisa för hur resurser fördelas. Människor måste kunna känna att de har en positiv livssituation, framtidstro och möjlighet till utveckling. Det är grunden för att vi ska lyckas med alla andra frågor också. Jag tror därför stenhårt på social hållbarhet. Samhällen som inte fungerar är inte hållbara samhällen.”

Johan Kuylenstierna tycker att klimatdebatten har lagt lite för mycket ansvar på den enskilda individen, när det i själva verket är stora systemskiften som måste till.

Vi kan inte kräva av konsumenterna att de ska ansvara för omställningen av exempelvis det globala jordbrukssystemet. Men konsumenter kan påverka – det råder det ingen tvekan om. Därför måste vi göra det enkelt att göra rätt.”

Lyssna på hela intervjun i senaste avsnittet av podden Heja framtiden här:

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST