Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Budspekulationer som kom av sig får Millicom att rasa på börsen

Stockholmsbörsen backade något på onsdagen, vilket innebar tredje dagen i rad med nedgångar. Sämsta sektor var teleoperatörer efter en motgång för Millicom, men även industri och dagligvaror fanns på minussidan. Hälsovård och råvaror noterades med små plus.

Omkring klockan 12.45 hade OMXS30 sjunkit 0,2 procent till 1.483 och aktier för 5,8 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Bland de ledande Europabörserna var tyska DAX oförändrat, medan brittiska FTSE 100 var något lägre och CAC40 i Paris steg 0,2 procent.
Förvärvssamtal mellan Millicom och det latinamerikanska Lilac har avslutats utan att något bud lagts, meddelade bolagen på tisdagskvällen. Enligt tidigare uppgifter i medier skulle Lilac ha övervägt att bjuda 7,6 miljarder dollar för Millicom, där Kinnevik är största ägare med drygt 37 procent av aktierna.
Sedan uppgifterna om ett bud på Millicom började spridas 14 januari steg aktien till som mest 638 kronor den 16 januari. På onsdagen reagerade Millicomaktien på beskedet om avslutade samtal med att falla nära 8 procent till 574 kronor. Kinnevik handlades samtidigt 1,6 procent lägre.
Fingerprint Cards var fortsatt den överlägset mest handlade aktien i Stockholm med en samlad omsättning på 900 miljoner kronor vid lunchtid. Kursen rörde sig åter kraftigt - från ett inledande fall på nära 10 procent hämtade sig aktien men var ändå ned drygt 5 procent. Trots nedåtrekylen har biometriaktien på nio handelsdagar klättrat 70 procent.
Swedbank blev tisdagens bankförlorare efter nyheten att Birgitte Bonnesen utöver vd-sysslorna även tar över ansvaret för den svenska bankverksamheten efter Christer Trägårdh. Beskedet tolkades som ett orostecken för kontorsrörelsen och på onsdagen tappade aktien ytterligare 0,9 procent, medan konkurrenterna gick klart starkare. SEB-aktien var oförändrad, Nordea steg 0,5 procent och Handelsbanken avancerade 1 procent.
Stålproducenten SSAB handlades upp 0,9 procent till 32:99 kronor. Pareto har höjt aktien till köp från behåll, medan riktkursen sänks till 40 kronor från 42.
Fastighetsbolaget Castellum rapporterade för fjärde kvartalet och överträffade på papperet analytikernas förväntningar, bland annat höjdes utdelningen mer än förhandstipsen antydde. Bolagets vd Henrik Saxborn var dock försiktig i kommentarerna och aktien sjönk 0,6 procent.
"Jag är fortfarande positiv, men med några reservationer", skrev Henrik Saxborn i rapporten och pekade på tecken som tyder på en något trögare hyresmarknad.
Fastighetssektorn uppmärksammades även i Svenska Dagbladet, som skriver att bostadsutvecklare kan tvingas justera räkenskaperna och föra in bostadsrättföreningars skulder i balansräkningen. Oscar Properties, Tobin, Peab, SSM och Besqab kan beröras men framför allt påverkas JM, som kan tvingas ta upp skulder på nära 9 miljarder kronor som nu ligger utanför balansräkningen.
Bland nämnda bolag låg merparten på minus och JM backade 1,4 procent. Ett undantag var Oscar Properties som steg 3,8 procent efter att ha sålt den sista lägenheten i projektet Nybrogatan 19.

Alzinova, som forskar kring sjukdomen Alzheimers, avancerade 1,7 procent till 30:20 kronor. En rimlig värdering av aktien är 36 kronor enligt Redeye, vars analyser vanligen görs på uppdrag av det analyserade bolaget.
Före öppning i New York väntas rapporter från bland andra Kimberly-Clark, Procter & Gamble och Abbott Labs. Efter USA-stängningen visar Texas Instruments, Ford och Elektakonkurrenten Varian upp sina kvartalssiffror.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST