Fotograf: Pixabay

Ikoniska motorvägen Autobahn kan tvingas sänka hastigheten – på grund av klimatet

Förslag som väcker starka känslor i det bilälskande landet.

Gasen i botten, helt utan hastighetsbegränsningar. Så har bilister i decennier kunnat köra på stora delar av tyska Autobahn – men kanske inte så länge till.

En kommission tillsatt av den tyska regeringen har nämligen lagt fram ett antal förslag om hur man kan minska klimatpåverkan, och ett av förslagen går ut på att just sänka hastigheten för att begränsa utsläppen. Det skriver Reuters.

Enligt förslaget bör en hastighetsbegränsning på 130 km/h och höjningar av drivmedelsskatten införas år 2023. Dessutom föreslås ett avskaffande av skattelättnader för dieselbilar och kvoter för el- och hybridbilar.

I biltokiga Tyskland har förslaget fått ledande politiker att sparka bakut, skriver Svenska Dagbladets korrespondent i landet.

”Det strider mot allt mänskligt förnuft”, sade tyske transportminister Andreas Scheuer i helgen, enligt SvD.

Om Tyskland inte gör något åt sina utsläpp av växthusgaser och giftiga kväveoxider kan dock landet åka på en rejäl bötessmocka av EU. Utsläpp inom transportsektorn, som inte har minskat sedan 1990, är ett särskilt mål för reduceringar, skriver Reuters.

Den tyska regeringen å sin sida är kluven mellan behovet att skydda Tysklands viktiga bilindustri, som ju drabbats hårt av utsläppsskandaler de senaste åren, och behovet att agera snabbt för att skydda klimatet.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST