Fotograf: Pressbild

Mardrömsrapport för Danske Bank: Ryktet är numera lika skamfilat som Lehman Brothers

Banken har en monumental uppförsbacke för att reparera sitt rykte.

Penningtvättsskandalen i Estland är en tung börda för Danske Bank. Banken plågas numera av lika dåligt rykte som den kraschade investmentbanken Lehman Brothers, visar en färsk rapport enligt Finans.dk.

Enligt rapporten "Trust Meltdown X" som offentliggjordes i samband med World Economic Forum i Davos, var Danske Bank under 2018 den internationellt näst mest negativt omtalade banken. Danske överträffades bara av Lehman Brothers, som under fjolåret uppmärksammades på grund av tioårsdagen för finanskrisen.

Rapporten, sammanställd av det schweiziska analysföretaget Media Tenor, grundas inte på enkäter utan på en systematisk genomgång av tidningsartiklar, nättexter och inslag i etermedia där innehållet bland annat analyserats utifrån ton och karaktärsbeskrivningar. Åren närmast efter finanskrisen var den mediala täckningen av ämnet enligt rapporten så entydigt negativ, att den bara kunde jämföras med tobaksindustrin och organiserad brottslighet.

Danske Bank säger att den negativa publicitetens omfång inte kommer som någon överraskning.

"Det råder inget tvivel om att det kommer att krävas ett långt och krävande arbete för att återupprätta bankens rykte", säger bankens presschef Kenni Leth till Finans.dk.

Läs mer: Efter penningtvätten: Nu ska Danske Bank skänka bort historiska vinster


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST