Fotograf: Linus Sunddahl Djerf/TT

Proffsen tror på kursuppgångar i år: "Farligt att tänka att börsen toppat"

Flera börsproffs tror på börsuppgång i år trots det turbulenta läget på marknaden. Mattias Eriksson, fondförvaltare på Coeli rekommenderar till exempel köp i Thule.

Börsen kommer tappa lite till och bottna under första halvåret för att sedan vända upp igen, spår Mattias Eriksson, som förvaltar Coelis Sverigefonder.

"Börsen ligger alltid 6-9 månader före konjunkturen. Den bör därför återhämta sig någon gång under första halvåret", säger han.

"Nu är investerare oroliga för att läget kommer att bli sämre. När ledande indikatorer, som till exempel inköpschefsindex, vänder upp och signalerar att efterfrågan förbättras bör börsen stiga igen. Det gör att det snart kan vara köpläge."

Även Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, är övertygad om att börsen inte toppat utan kommer fortsätta upp.

"Börsen har inte toppat. Det är farligt att tänka så. De senaste tre åren har den inte gått så bra. Jag känner ingen oro för att bolagen skulle vara högt värderade och därför dra ned på aktier. Om man viktar om bör man bara göra det för att man tycker att man har för mycket aktier", säger han.

"När börsen gått ned så mycket och så snabbt som den gjort de senaste två månaderna kanske man i stället bör vikta upp aktieportföljen med tanke på det, genom till exempel månadssparande eller tjänstepensionsavsättningar."

Det viktiga är att ha ett sparande som tål en turbulens, understryker han.

"Turbulens är det nu och det kommer det att vara. Det är egentligen inget som sticker ut som mer köpvärt än något annat. Vi har haft en global nedgång och kan förvänta oss en global uppgång", summerar han läget.

Läs även: Kinas tillväxttakt den lägsta på 28 år: "Blir allt svårare att göra affärer där"

Mattias Erikssons filosofi är att man alltid ska äga mer eller mindre aktier och ha en blandning av räntor, aktier och hedgefonder i portföljen.

Många av de bästa bolagen är fortfarande för högt värderade, men särskilt verkstadsbolagen är nere i ett mellanläge, och därför värda att fundera på, anser han.

"Historiskt har det varit bra att köpa till exempel SKF när den organiska tillväxten blir negativ, vilket gissningsvis sker i det första eller andra kvartalet i år.

"Inför de reor som regelbundet kommer på börsen är det bra fundera på vilka aktier man vill äga långsiktigt och passa på att köpa till attraktiva värderingar. Bolag som presterat väl historiskt brukar vara dyra, men de kommer ned nu."

"Jag skulle investera i till exempel Thule. Bolaget har vuxit mycket bra historiskt, är duktiga på produktutveckling, har höga marginaler och bra avkastning på kapitalet. Jag skulle även plocka in Sandvik och Volvo vid en nedgång, som är välskötta verkstadsbolag med starka marknadspositioner globalt", säger han.

Han rekommenderar även de cykliska konjunkturkänsliga bolagen Stora Enso, Autoliv och Husqvarna. Det är exempel på konjunkturkänsliga bolag som fallit kraftigt men där produktutveckling och starka marknadspositioner bör göra bolagen till långsiktiga vinnare.

Bland bolag som inte är lika konjunkturberoende lyfter han fram Essity, Attendo, Humana och Elekta som köpvärda. Bolag som bör visa en bra vinsttillväxt nästan oavsett hur konjunkturen utvecklas.

Tolkar jag dig rätt att börsnedgången vi sett och kommer få se, är att betrakta som ett hack i kurvan och att den inte toppat än?

"Nedgångar är alltid hack i kurvan så länge världen växer och bolagens vinster ökar."

Läs även: Tipset: Fyndläge i Nordea efter kursraset – ”maffig direktavkastning”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST