Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Nätverk av daytraders misstänks manipulera kurser i stora svenska aktier

Ekobrottsmyndigheten misstänker att ett nätverk av daytraders manipulerar kurser i stora likvida aktier på den svenska marknaden.

Det rapporterar Dagens Industri.

Misstankarna ska ha fötts efter ett antal anmälningar som kommit in till myndigheten som därefter börjat "skönja ett nätverk". Enligt uppgifterna gör medlemmarna i nätverket stora förtjänster genom att systematisk använda sig av det som brukar kallas layering.

"Vi har kommit underfund med, och har oerhört starka misstankar om, att det finns privatpersoner i form av daytraders som kan påverka kurserna i riktigt stora likvida bolag", säger Jan Leopoldson, kammaråklagare på Finansmarknadskammaren på EBM, till Dagens Industri.

"Eftersom de påverkar kurserna i stora bolag kan stora institutionella investerare drabbas vid sidan av andra privatsparare. Pensionsfonder och andra riskerar att köpa på felaktiga kurser", fortsätter han.

Husrannsakan har gjorts under arbetets gång, men ingen person har frihetsberövats.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST